Studenti i danas sa pištaljkama na svim spratovima

Studenti psihologije na Filozofskom fakultetu ometali nastavu na ostalim studijskim programima, a onda dva sata sjedjeli na ulazu
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 07:47h

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću juče je bilo gotovo nemoguće održati nastavu. Za to su se pobrinuli studenti psihologije, njih oko stotinu, koji su duvajući u pištaljke obišli sve spratove i na taj način onemogućili držanje nastave. Posjetili su i dekanat i horskim zviždanjem „javili“ se upravi.

Iako ih je dekan Fakulteta prof. dr Blagoje Cerović, koji je izašao na trenutak, zamolio da ne remete nastavu, studenti su nastavili po svome.

Razlog njihovog bojkota je, kako su objasnili, neizvjesnost regularnog završetka semestra i redovnog održavanja ispita.

„Imamo informaciju da profesori neće održati ispite sve dok im honorari ne budu isplaćeni. Mi još ništa ne znamo jer nam se rektor nakon sastanka nije više javljao, iako smo mu slali dopis. Zato mi sve ovo radimo, jer nemamo nikakvih informacija o tome, niti garancija da će ispiti biti održani i da ćemo moći redovno da završimo semestar“, kazala je predstavnik studenata psihologije Aleksandra Albijanić.

Pored bojkota nastave i onemogućavanja održavanja nastave na ostalim studijskim programima, studenti traže i ostavku rektora prof. dr Predraga Miranovića jer, kako tvrde, nije ispunio ono što su se na sastanku održanom 24. aprila dogovorili.

Tada su studenti prekinuli trodnevni danonoćni bojkot nastave jer je postignut dogovor da se angažuju profesori koji bi nadoknadili izgubljenu nastavu, da se semestar produži do 15. juna a nakon toga da se organizuju ispiti do 10. jula, kao i da se studentima specijalističkih studija omogući izbor tema za diplomski rad.

Studenti su nakon završenog zviždanja sjeli na stepenice ispred ulaza fakulteta i tako ćuteći proveli dva sata. Riješili su, kako rekoše, da na ćutanje odgovore ćutanjem. Tu su samo bile parole koje su govorile umjesto njih – „Blokada“, „Čuješ li koliko ti mašem“ i „Jesmo li sada vidljivi“.

Uprava fakulteta tvrdi da su njima profesori rekli sasvim drugo od informacija koje studenti imaju i da je sve što je dogovoreno 24. aprila ispoštovano.

Uprava fakulteta tvrdi da su njima profesori rekli sasvim drugo od informacija koje studenti imaju i da je sve što je dogovoreno 24. aprila ispoštovano

„Profesor Milorad Simunović je napravio kontakte sa profesorima koji treba da budu novoangažovani, a sa starim profesorima su dogovori produženi. Od tri nova profesora koja treba da budu angažovana dva su već potvrdila dolazak, za trećeg očekujemo da to uradi“, kazao je prodekan za nastavu dr Goran Barović.

Danas će, prema njegovim riječima, na oglasnoj tabli biti istaknut raspored za nadoknadu nastave koja već počinje u subotu.

„Sve iz dogovora koji je postignut na sastanku kojem je prisustvovao i rektor biće realizovano. Studenti su u pravu što traže da to bude ubrzano, da to bude što prije. Što se tiče garancija koje nam je dao rektor da će honorari biti isplaćeni u to čvrsto vjerujem. Nikakav dopis, pisani trag ili usmeni trag nemamo da su neki profesori isplatom honorara uslovili svoj dolazak“, kazao je Barović.

Dekan Cerović je novinarima pokazao dopise u kojima ga pojedini profesori obavještavaju da će časovi biti nadoknađeni i ispiti održani. Što se tiče ugovora kazao je da oni sa novoangažovanim profesorima nijesu ni mogli biti ranije potpisani zbog prvomajskih i uskršnjih praznika, ali da će to biti urađeno ovih dana.

Profesorima koji su do sada bili angažovani duguju se dva honorara, a novi tek treba da održe časove i ispite za koje će biti plaćeni.

„Ako bude ispoštovano sve i garantuju nam da će ispiti biti održani i u prvom i u drugom roku i da ćemo biti ispoštovani kao studenti, odmah ćemo prekinuti bojkot. Čekamo poziv rektora i prodekana i kada dobijemo sve napisano i potvrđeno, obustavićemo bojkot“, poručili su studenti.

Studenti će i danas ponoviti isti scenario od juče – duvanje u zviždaljke, ometanje nastave i sjedenje u tišini.

Galerija

Bonus video: