Vozove iz Španije još čekaju na ledini

Uskoro bi iz Španije trebalo da stigne prva od tri nove željezničke kompozicije koje su plaćene 13 miliona
5 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 14:09h

U Željezničkom prevozu (ŽP) u narednih desetak dana očekuju dolazak prvog od tri nova voza koji su za 13 miliona eura kupljenih u Španiji.

Iako će novi vozovi predstavljati veliko olakšanje kada je riječ o organizaciji lokalnog saobraćaja, u Prevozu kažu da prije uključivanja novih vozovo u saobraćaj, što je planirano u julu, predstoji dosta posla. Najveći je kako opremiti depo za svakodnevne preglede i održavanje novih vozova. Postojeći depo i hala su vlasništvo druge državne željezničke kompanije - Održavanja voznih sredstava, sa kojom nije postignut dogovor oko korišćenja njihovih objekata.

U ŽP kažu da vjeruju da će dvije državne kompanije postići dogovor.

“Sve zavisi pod kojim ćemo uslovima moći da koristimo tu halu koja inače služi za održavanje elektromotornih vozova. Ona odgovara jer su novi vozovi dugački 60 metara, a hala oko 100. Ta hala je nama interesanatna ne samo da bi smjestili opremu koja je neophodna za servisiranje i održavanje tih vozova, nego i za čuvanje vozova. To neće biti jednostavan problem i vidimo što se skoro desilo u Srbiji kada su nagrdili i išarali vozove. Zbog toga mi moramo čuvati nove vozove kako znamo ili u depoima ili na otvorenom. U tom smislu ja se nadam da ćemo postići dogovor sa održavanjem i pod određenim uslovima dobiti tu halu”, kazao je za “Vijesti” Vojislav Andrijašević, direktor za lokalni saobraćaj u Željezničkom prevozu.

Španci postavljaju uslove poštovanja garantnih rokova a jedan od njih je pravilno održavanje koje je nezamislivo bez odgovarajućeg depoa. U Željezničkom prevozu kažu da je u toku procedura realizacije pozajmnice od pola miliona za sređivanje postojećeg depoa za prihvat novih vozova iz Španije. Taj novac će navodno obezbijediti Vlada.

A dok se postigne dogovor oko depoa i on dovede u red da može da služi za redovno održavanje novih vozova u ŽP treba da završe još dosta posla prije njihovog uključivanja u saobraćaj.

“Moramo odmah obučiti naše ljude za upravljanje novim vozovima. Španski stručnjaci iz kompanije CAF koja je proizvođač vozova će prvo obučiti trojicu naših instruktora za mašinovođe, a onda će oni obučiti ostale ljude koji će upravljati novim vozovima. Iako će vozovi biti tu ranije, njihovo uključivanje u saobraćaj biće nemoguće prije početka jula”, kaže Andrijašević.

Biće komotno u novim vagonima

Andrijašević kaže da će crnogorska željeznica iz CAF-a dobiti odlične vozove i objašnjava da je Špancima jedini “problem” bio da naprave relativno spore vozove. “CAF po narudžbi proizvodi vozove za: Italiju, Argentinu, Kandu, Njemačku i mnoge druge zemlje.

Ovaj tip voza je maksimalne brzine 120 km na čas. To je za njih bio “problem” je proizvode vozove velikih brzina”, objašnjava Andrijašević. Jedan voz ima 176 sjedišta i 179 mjesta za stajanje i, pošto će makar prvih mjeseci eksploatacije saobraćati samo na relaciji Podgorica - Nikšić u dogledno vrijeme neće biti puni putnika pošto na toj relaciji sada vozovi dnevno prevezu znatno manje od kapaciteta jednog novog voza.

“Naravno za naše uslove ne vjerujem da će to biti popunjeno. Vidjećemo kako će putnici reagovati jer je riječ o modernim vozovima”, kaže Andrijašević.

Galerija

Bonus video: