POLITIČKI ČIN

CPC: Ranije klevetali Njegoša, sada ga svojataju

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, kazao je da je za proglašenje sveca potrebno potvrditi njegovu svetost za života
83 pregleda 91 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2013. 15:07h

Namjeru Mitropolit Amfilohija da na Svetom Sindu Srpske pravoslavne crkve predloži imenovanja Petra Petrovića II Njegoša za sveca, iz Crnogorske pravoslavne crkve vide kao politički čin pokoravanja Crne Gore.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, kazao je da je za proglašenje sveca potrebno potvrditi njegovu svetost za života.

"Njegošev životni put nije ispunjen askezom, niti su poslije njegove smrti nastupila čudesa, vezana za ovu istorijsku ličnost", poručio je Mihailo.

On je naglasio da se SPC ne drži svetih pravila o podvižničkoj askezi i čudesima, koja prate i slijede okončani životni put podvižnika, koji se kanonizuju u sveca.

"Umjesto toga, ona je fosforom posipala grob Justina Popovića, a zemljom sa ovog groba liječila zubobolju, dok je dovodila vjernike i bogoslove da ljube vilicu Nikolaja Velimirovića, potvrđujući na taj način praznovjerje i sujevjerje namjesto svetosti, što je širila i kroz cijelu Crnu Goru", kazao je Mihailo.

On je naglasio da je Njegoš crnogorski državnik, svjetski poznati i priznat književnik i filozof.

"Kao crnogorskog državnika, SPC nije dostojna da Njegoša kanonizuje. Ona ga je ranije klevetala, omalovažavala, osporavala i nepravedno prisvajala, posrbljujući i njega i crnogorski narod. Njegoš nikada nije fizički boravio u Srbiji, a ni u jednom od svojih 1.700 službenih pisama, nije spomenuo Svetog Savu. Njegoš nije Srbin već Crnogorac", rekao je Mihailo.

On je podjestio da je Njegoš bio crnogorski vladar i vladika autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve do svoje smrti 1851. godine, kada Srpska crkva nije bila autokefalna.

"Pokušaj kanonizacije Njegoša je isključivo politički čin još jednog neuspjelog postupka imperijalonog pokoravanja Crne Gore i njenog pretvaranja u srpsku koloniju, kao drugu srpsku državu. Očekujemo da će ovim pristupom SPC nastaviti kanonizaciju Ljermontova, Puškina, Gogolja, Andrića, Crnjanskog, Petra Kočića, Meše Selimovića i drugih", rekao je Mihailo.

Amfilohije je ranije kazao da se od Njegoševe smrti govorilo o njegovom proglašenju za sveca.

"Sa strahopoštovanjem su o njemu, kao svetom čovjeku, govorili ranije mitropoliti i narod kroz istoriju", rekao je Amfilohije