Rudari odbili ponudu, ostaju u jami bez hrane i vode

Predstavnik državnog kapitala u Rudnicima boksita Predrag Stamanović apelovao je na radnike da prihvate ponudu i prekinu štrajk
36 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 18:10h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su u jami Biočki stan zatvoreni već 14 dana, odbili su današnju ponudu Vlade o ponuđenoj pozajmici od 320 hiljada eura.Predstavnik Sindikata i jedan od radnika koji je i sam bio zatvoren u jami, Dragan Dubljević kazao je agenciji Mina-business da su rudari ponuđeno ocijenili neozbiljnim."Iako je situacija u jami izuzetno teška i zdravlje rudara sve gore oni su odlučni da istraju u zahtjevu za isplatom sedam zarada. Kako su kazali, i po cijenu života će istrajati", kazao je Dubljević nakon obilaska rudara.Rudari su od srijede prekinuli uzimanje hrane i vode i kontakt s javnošću.Prema njegovim riječima, Sindikat je svjestan izuzetno teške situacije koja se pogoršava iz minuta u minut i iniciraće razgovore sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem, Vladinim predstavnikom u Odboru, Predragom Stamatovićem i resornim ministrima za iznalaženje rješenja."Od njih očekujemo i odgovore zašto su odbili da se uz garancije obezbijedi traženi novac«", rekao je Dubljević.Predstavnici Sindikata su podsjetili da su od Vlade još 27. februara počeli da traže da im se odobri pozajmica od 320 hiljada euraza koje su nudili duple garancije. "Iznenađuje zašto tek sada odobravaju pozajmicu nakon što su se rudari zatvorili u jamu i prije toga iskazali čvrsto uvjerenje da im taj iznos više ne odgovara”, naveo je Dubljević.

Vlada našla "rješenje" nakon 14 dana

Vlada je odluča da radnike Rudnika boksita pomogne sa samo 320.000 eura umjesto dva miliona eura koliko je uslov radnika da izađu iz jame Biočki stan, gdje štrajkuju već 14 dana.

Predstavnik državnog kapitala u Rudnicima boksita Predrag Stamanović rekao je nakon sjednice Vlade da je to cjelishodna odluka i da apeluju na radnike da je prihvate i prekinu štrajk.

On je dodao da u slučaju da se radnicima nešto desi da će na njima biti apsolutna odgovornost, a ne na Vladi.

"U tom slučaju radnici treba da snose odgovornost zbog takvog ponašanja. Postoji niz načina sindikalne borbe a prijetnja životima nije legitiman način za tu borbu", kazao je Stamatović, koji je rekao da ne bi ulazio u "detalje aranžmana kako će Vlada obezbijediti 320.000 eura".

Radnici Rudnika boksita, njih 30-ak juče je tačno u podne bagerom blokiralo ulaz u jamu Biočki stan, u kojoj se nalaze 14 dana, i prekinuli kontakt sa javnošću.

Oni su od juče prestali da uzimaju i hranu i vodu.

"Zdravstveno stanje radnika je sve gore, teška je situacija, ali u stanju smo da rizikujemo svoje zdravlje. Ne očekujemo Vladino sažaljenje, već da pravilno postupi i da ispuni naše uslove", kazao je juče Zoran Ćipranić i vratio se nazad kod kolega sa kojima je u jami od 26. aprila.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240.000 eura.

Njima se duguju još tri zarade, koje im ne priznaju zbog protesta ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika boksita, kompanija CEAC, proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine. Većinsko vlasništvo dijeli sa Vladom, čiji nadležni predstavnici nijesu obišli rudare.

Galerija

Bonus video: