Stvar nepristajanja i otpada: Policija privela 95-godišnjeg starca

Đorđije Tomović je „Vijestima“ na izlasku iz zgrade policije kazao da neće odustati da brani Vasove vode iako je star
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 09:13h

Policija je juče pozvala na informativni razgovor devedesetpetogodišnjeg Đorđija Tomovića, stanovnika prigradskog naselja Beranselo, nakon čega mu je naloženo da se danas javi sudiji za prekršaje „zbog ometanja službenih lica u vršenju radnji“.

Tomović se dan ranije našao među mještanima ovog naselja koji su spriječili kamion Komunalnog preduzeća da prođe prema divljem gradskom smetlištu na Vasovim vodama.

Devedesetpetogodišnji Đorđije nije se dugo zadržao u policiji jer, kako je kazao, nije bilo inspektora na radnom mjestu, već mu je samo dat pismeni nalog da se javi Sudu za prekršaje

Starca su policiji prijavili komunalni inspektori, a prekršajnu prijavu je podnijela Uprava policije.

Devedesetpetogodišnji Đorđije nije se dugo zadržao u policiji jer, kako je kazao, nije bilo inspektora na radnom mjestu, već mu je samo dat pismeni nalog da se javi Sudu za prekršaje.

On je „Vijestima“ na izlasku iz zgrade policije kazao da neće odustati da brani Vasove vode, i da se, iako je star, neće odvajati od svojih komšija i prijatelja.

„Ja sam samo rekao, ako ćete vi na silu, i mi ćemo na silu, pa neka neko izgubi glavu ako treba. Ne znam je li sramota što mene u ovim godinama vode po policiji i sudovima, to pitajte njih koji su mi uputili poziv i podnijeli prijavu“ rekao je Tomović.

Ranije juče na informativni razgovor je pozvan i Saša Lončar, kojem je takođe naloženo da se javi sudiji za prkršaje.

Policija je tako nastavila da privodi mještane „pobunjenog“ prigradskog naselja Beranselo, pokušavajući da ih natjera da prestanu sa blokadom smetlišta.

“Vijesti” su pisale da je američki državljanin Jovan Lončar pozvan prošle srijede na „prvomajski uranak“ u Sud za prekršaje, gdje mu je po prijavi Uprave policije, nakon punih šest sati, koliko je trajao postupak, izrečena novčana kazna od ukupno 330 eura, sa sudskim troškovima.

On je kažnjen zbog toga što je, navodno, dan ranije ometao komunalne inspektore u vršenju službene dužnosti. Kazne od po stotinu eura istog dana izrečene su Milanu Bogavcu i Tihomiru Šekularcu.

Dan prije toga na informativni razgovor u policiju pozvani su, a zatim proslijeđeni u Sud za prekršaje, još četiri mještanina Beransela – Sveto Tomović, Rade Vuković, Goran Šćekić i Zoran Bogavac, koji su nepravosnažno kažnjeni po 130 eura sa sudskim troškovima.

Otpad na Vasovim vodama

Mještani Beransela ogorčeni su na postupanje Komunalne policije i Uprave policije. Oni su angažovali advokata koji je juče popodne podnio krivičnu prijavu protiv Komunalne policije „zbog prekoračenja ovlašćenja i nevršenja službenih radnji“

Mještani Beransela ogorčeni su na postupanje Komunalne policije i Uprave policije. Oni su angažovali advokata koji je juče popodne podnio krivičnu prijavu protiv Komunalne policije „zbog prekoračenja ovlašćenja i nevršenja službenih radnji“.

„Komunalna policija bi trebalo da podnosi prijave protiv Komunalnog preduzeća koje nema nikakve dozvole za odlaganje otpada na Vasovim vodama. Ovako više neće moći da radi ni Komunalna policija ni Uprava policije. Ubuduće će morati da pišu prijave i pozivaju na informativni razgovor čitavo Beranselo“, rekao je Jovan Lončar.

Mještani Beransela već nekoliko godina biju bitku sa lokalnim vlastima i državnim institucijama, da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija.

Prema nekim procjenama na tom mjestu je do sada lagerovano oko milion tona opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore.

Beranselci su u protekle tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve prethodne blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile. Sedma blokada deponije traje već preko dva mjeseca.

Galerija

Bonus video: