Studenti psihologije rektoru: Ispunite obećano ili ostavka

Studenti traže poštovanje Bolonjske deklaracije i ugovora koji su potpisali prilikom upisa na fakultet
3 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 18:12h

Studenti psihologije sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću danas počinju sa novim bojkotom nastave, ovoga puta još radikalnijim, jer su, kako su kazali, njihovi problemi i dalje ostali neriješeni. Pored bojkota nastave oni će onemogućiti održavanje nastave na ostalim studijskim programima, organizovaće protestnu šetnju i tražiće ostavku rektora prof. dr Predraga Miranovića jer, kako tvrde, nije ispunio ono što su se na sastanku održanom 24. aprila dogovorili.

Tada su studenti prekinuli trodnevni danonoćni bojkot nastave, jer je dogovoreno da se angažuju profesori koji bi nadoknadili izgubljenu nastavu, da se semestar produži do 15. juna, a nakon toga se organizuju ispiti do 10. jula, kao i da se studentima specijalističkih studija omogući izbor tema za diplomski rad.

Prije nekoliko dana šef odsjeka prof. dr Milorad Simunović je kazao da je postignut dogovor sa profesorima oko nadoknade izgubljene nastave, da su angažovana tri nova profesora i da je sada na potezu rektor koji treba da obezbijedi finansije i ispoštuje potpisane ugovore.

“Od šefa odsjeka smo dobili informaciju da su profesori kontaktirani i spremni na saradnju. Sada je na Vama da profesionalno i ozbiljno odradite svoj dio posla i ispunite obećanje koje ste napismeno dali. Zahtijevamo da do 9. maja uraditi ono što je do Vas. U suprotnom počinjemo novi bojkot i javno ćemo tražiti Vašu ostavku”, stoji u mejlu koji su studenti uputili rektoru.

A od rektora se, kako ističu studenti, očekivalo da “odriješi kesu” i profesorima isplati tri zaostala honorara i obezbijedi sredstva za isplatu honorara profesora koji su naknadno angažovani. To je i bio uslov da se profesori vrate nastavi.

“Izgleda da rektor studentsku populaciju ne smatra vrijednom pažnje budući da nam se nakon posjete i obećanja nije javio niti nas na bilo koji način obavijestio o toku rješavanja našeg problema. Za sve to vrijeme mi stojimo u mrtvom uglu ne znajući šta će se desiti i kakva nam je sudbina kao studenata. Suočeni sa ignorantskim odnosom rektora Miranovića. Do danas odgovor nijesmo dobili, a rektor je u jednom ovako kritičnom trenutku krenuo na poslovni put očigledno smatrajući da postoje važnije stvari nego što je problem 200 studenata psihologije. Nećemo odustajati i borićemo se za ono što nam pripada svim sredstvima. Odlučni smo u namjeri da istrajemo do kraja, a jedini mogući kraj je normalno, adekvatno i kvalitetno školovanje. Zar je to mnogo”, stoji u javnom obraćanju studenata psihologije.

Galerija

Bonus video: