EULEX: Još nije stigao zahtjev BiH za izručenje Keljmendija

Policija EULEX-a uhapsila je Keljmendija u utorak na osnovu naloga tužilaca EULEX-a iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova, a nakon isteka njegovog policijskog pritvora od 48 sati
67 pregleda 7 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2013. 12:26h

Misija Evropske unije na Kosovu, EULEX, nije dobila zahtjev Bosne i Hercegovine za ekstradiciju Nasera Keljmendija, izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparolka ove misije, Irina Gudeljević.

"EULEX nije dobio zahtjev Bosne i Hercegovine za izručenje Keljmendija", kazala je ona.

Iz misije, međutim, do saslušanja, koje treba da se održi do četvrtka uveče, ne komentarišu istragu koja se vodi protiv Keljmendija.

Putem Interpola BiH je određena dokumenta vezana za Keljmendija poslala EULEKS-u u utorak.

"Radi se o rješenju određenju pritvora, o policijskim izvještajima i o naredbi o sprovođenju istrage - dakle, ona najnužnija dokumenta koja su potrebna da se dobiju. To je upućeno direktno preko EULEKS-a". kazao je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Policija EULEX-a uhapsila je Keljmendija u utorak uveče na osnovu naloga tužilaca EULEX-a iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova, a nakon isteka njegovog policijskog pritvora od 48 sati.

Kako je saopštio EULEX, Keljmendi je pod istragom za organizovani kriminal.

Osman Cucović, advokat Nasera Keljmendija, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je Keljmendi po drugi put uhapšen prema novom pravnom osnovu, što je za odbranu neprihvatljivo, jer se radi o isto pravnom osnovu kao i prvi put.

"Pravni osnov po kojem se on zadržava u pritvor jeste mogućnost međunarodno-pravne saradnje sa BiH koja prema zakonima Kosova nije moguća zbog nepostojanja reciprociteta međunarodnog sporazuma i drugih mogućnosti predviđene zakonima saradnje“, kazao je on.

Cucović je dodao da na Kosovu protiv Keljmendija nije u toku nikakva istraga, i da se hapšenje zasniva na istrazi koja je u toku u BiH. Očekuje se da će EULEX dobiti dokumentaciju BiH.

"Prema našim saznanjima, pokušava se odraditi neka mogućnost da se krivični spisi dostave na neki način, jer mi ne očekujemo diplomatski put, već neki način koji je van zakonskih okvira Kosova, da se spisi dostave tužiocu Kosova koji će ovde otvoriti tu istragu koju je Tužiteljstvo u BiH već ranije otvorilo. Ovde bi se samo nastavila istraga", rekao je Cucović.

On je ponovio da odbrana nije dobila ni od koga bilo kakvo pisano objašenjenje u vezi slučaja Keljmendi, tako da je uskraćeno pravo na žalbe.

Cucović je dodao da će na predlog javnog tužioca EULEX-a biti zakazana sednica saslušanja, na kojoj će se verovatno zatražiti dodatni pritvor od 30 dana, ali je naglasio da ekstradicija Keljmendija neće biti moguća jer je u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Bonus video: