Na saboru SPC

Amfilohije predlaže Njegoša za sveca

Na Saboru će biti ispitano i kome je do sada sve dodijeljen Orden Svetog Save, jer se nekoliko dobitnika tog visokog priznanja SPC nalaze iza rešetaka
119 pregleda 79 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2013. 10:08h

Na redovnom majskom zasijedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC raspavljaće se o predlogu da Petar Drugi Petrović Njegoš bide proglašen za sveca, piše Politika a prenosi B92.

List podsjeća da se ove godine obilježava 200 godina od rođenja Njegoša i citira mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da se o predlogu za proglašenje sveca dugo govorilo.

"Da ne kažem, od Njegoševe smrti. Sa strahopoštovanjem su o njemu, kao svetom čovjeku, govorili ranije mitropoliti i narod kroz istoriju", rekao je Amfilohije koji će lično, kao mitropolit, podnijeti ovu inicijativu Svetom arhijerejskom Saboru.

Prema saznanjima Politike, na Saboru će biti ispitano i kome je do sada sve dodijeljen Orden Svetog Save, jer se nekoliko dobitnika tog visokog priznanja SPC nalaze iza rešetaka. Nekoliko njih je predložio nedavno penzionisani vladika Vasilije Kačavenda.

Prema izvoru Politike, na toj listi se nalaze i nekoliko političara.