Vlada danas odlučuje o sudbini rudara

Stanje rudara je teško, ali su odlučni da ne odustanu od zahtjeva čak ako to bude imalo i negativne posljedice
32 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 08:15h

Kao što su i obećali – 30-ak radnika nikšićkih Rudnika boksita juče je tačno u podne bagerom blokiralo ulaz u jamu Biočki stan, u kojoj se nalaze 14 dana, i prekinuli kontakt sa javnošću.

Od juče su prestali da uzimaju i hranu i vodu a sve to kao odgovor na odluku Komisije za ekonomsku politiku (KEP) da predloži Vladi da im umjesto isplate sedam zaostalih zarada pozajmi 320.000 eura za jednu i po platu.

"Očekivali smo da će nam se neko iz Vlade obratiti ali to se nije dogodilo. Odluka KEP-a je za nas bila neozbiljna. Mi smo ovo tražili prije mjesec i da nam je tada odobreno do ovoga ne bi došlo. Danas bi radili, primili jednu i po platu i ne bi radnici štrajkovali u jami", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović.

Predstavnici Vlade u bordu direktora Boksita kao i Ministarstvo ekonomije juče nijesu komentarisali odluku rudara da radikalizuju štrajk.

Član borda ispred Vlade Predrag Stamatović ranije je govorio da Vlada ne može obezbijediti traženu pozajmicui da protest radnika i njihove ucjene neće dovesti do rješenja. Najavio je da će Vlada danas na sjednici pokušati da obezbijedi ranije traženih 320 hiljada.

Odluku o radikalizaciji protesta novinarima je juče saopštio Zoran Ćipranić, uz napomenu da nakon toga prekidaju kontakt sa javnošću.

"Zdravstveno stanje radnika je sve gore, teška je situacija, ali u stanju smo da rizikujemo svoje zdravlje. Ne očekujemo Vladino sažaljenje, već da pravilno postupi i da ispuni naše uslove", kazao je Ćipranić i vratio se nazad kod kolega sa kojima je u jami od 26. aprila.

Iz Opštinskog sindikalnog povjereništva, apelovali su na radnike da sa „terena štrajka glađu pređu na teren aktivnih pregovora“ sa menadžmentom i resornim ministarstvima

Bojanović je kazao da je žalosno da radnici prava koja im pripadaju Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom moraju da traže pet kilometara ispod zemlje, i da se „Vlada mora uozbiljiti“ i ispuniti njihove zahtjeve ukoliko ne želi da snosi odgovornost za eventualne posljedice. Prema njegovim riječima, radnici i Sindikat očekuju da Vlada na današnjoj sjednici revidira odluku ako vodi računa o bezbjednosti radnika.

"Ovo što se dešava je projekat neozbiljnog i neodgovornog poslodavca i Vlade da im mi kroz dva socijalna programa damo svu našu imovinu da bi ispoštovali dogovor da u Rudnicima ostane 300 radnika. Danas zagovaraju priču da ima još sto radnika viška. Pošto smo mi njih ispoštovali, ako ima viška radnika, moraće i oni nas da ispoštuju, otvore list Kolekrtivnog ugovora i po njemu isplate sve koji su višak", poručio je Bojanović.

Iz Opštinskog sindikalnog povjereništva, koje djeluje pri Savezu sindikata, apelovali su na radnike da sa „terena štrajka glađu pređu na teren aktivnih pregovora“ sa menadžmentom i resornim ministarstvima.

"Pregovori bi bili oslobođeni nepotrebnih tenzija i isključivosti i dali bi, vjerujemo u to, najbolje i najprihvatljivije rezultate i rješenja", poručuju iz Opštinskog sindikalnog povjereništva.

Oni apeluju da se što prije počne sa proizvodnjom jer bi na taj način problemi bili dugoročno riješeni.

Može i stečaj, ali kada plate dugove i otpremnine

Iako država i ruski CEAC imaju jednak udio u Boksitima, Bojanović je kazao da je jedina adresa na kojoj mogu da se obrate Vlada, pošto je CEAC "digao ruke od problema" i ne želi da ih sa njima rješava.

Što se stečaja tiče, Bojanović je mišljenja da se o njemu može razgovarati tek kada se izmire sva dugovanja prema radnicima i otpremnine po Kolektivnom ugovoru.

"Ako planiraju bilo kakav vid stečaja, moraju prvo da ispune sve obaveze prema radnicima", poručio je predsjednik Samostalnog sindikata.

Galerija

Bonus video: