Nakon ujeda otrovnice: U ambulantama nemaju serum

Dobričanin je kazao da nakon ujeda bolno mjesto treba prekriti gazom ili krpom, uz stalno hlađenje rane
104 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 20:20h

Zbog ujeda zmija ove godine još niko nije zatražio pomoć u zdravstvenim ustanovama, ali doktori očekuju da će imati posla zbog ujeda otrovnica.

Tvrde da su spremni da pomognu, iako u ambulantama nemaju seruma.

Istakavši da najviše ljudi nakon ujeda zmija zbrinu od juna do oktobra, Slobodan Sarić iz Hitne pomoći naglasio je da su ekipe spremne da pruže pomoć u seoskim ambulantama i na terenu, čak i da helikopterom stignu do udaljenih mjesta u hitnim slučajevima.

On je pojasnio da nije predviđeno davanje seruma u seoskim i gradskim ambulantama, već samo u Hitnoj pomoći i Kliničkom centru. Direktor Urgentnog centra Vladimir Dobričanin istakao je da seruma imaju dovoljno, ocijenivši da u rizične grupe spadaju djeca do sedam i stariji od 65 godina i hronični, posebno srčani bolesnici.

On je upozorio građane da ne kupuju i samoinicijativno ne koriste serume u slučaju ujeda, pojasnivši da to može da izazove ozbiljne zdravstvene komplikacije.

“Komplikacije nastaju zbog alergijskih reakcija, pa građani time samo rizikuju da dodatno ugroze život”, pojasnio je Dobričanin.

Dobričanin je upozorio građane da ne kupuju i samoinicijativno ne koriste serume u slučaju ujeda

Sarić je rekao da ljudi, posebno sa seoskih područja, često zahtijevaju da se obuče za ubrizgavanje seruma, ali da s tim “treba biti jako oprezan”. On je istakao da se preporučuje da to čine isključivo medicinski radnici. Serum je trenutno moguće kupiti u samo nekoliko gradskih apoteka, po cijeni od oko 17 eura.

Dobričanin je kazao da nakon ujeda bolno mjesto treba prekriti gazom ili krpom, uz stalno hlađenje rane, a potom otići u najbližu zdravstvenu ustanovu.

"Ni u kom slučaju se ne savjetuje podvezivanje rane, ili njeno zasijecanje, jer može doći do infekcije, ili krvarenja. Takođe, u narodu učestalo isisavanje otrova iz rane veoma je opasno. Prvi simptomi ujeda otrovne zmije su oticanje, koje se brzo širi, a potom mučnina, ubrzan rad srca, promjene krvnog pritiska, povraćanje, grčevi, nesvjestica", pojasnio je Dobričanin.

On je istakao da je svaki ujed otrovnice opasan, da je najopasniji u predjelu glave ili vrata, ali da ne pamti da su imali slučaj sa smrtnim ishodom.

Najopasnije u proljeće

Herpetolog Ruža Ćirović pojasnila je da posebno treba biti oprezan u proljeće, kada se zmije pare i posebno su aktivne i agresivne.

“Proljeće je period kada se bude iz zimskog sna,pa se mogu očekivati, najčešće predveče, i njih više umotanih kao klupko, većinom na travnatim površinama, u kamenim zidovima, ogradama ili korijenima stabala”, pojasnila je dr Ćirović. Ona je kazala da je Crna Gora stanište poskoka i šarke, čiji ujedi mogu da budu smrtonosni.

Galerija

Bonus video: