Kolarević oborila tender Fonda zdravstva

Komisija za javne nabavke naložila novu proceduru za kupovinu RTG filmova nakon žalbe firme “Urion”
315 pregleda 23 komentar(a)
Ana Kolarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ana Kolarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.05.2013. 06:50h

Crnogorske zdravstvene ustanove neće ubrzo dobiti RTG filmove, jer je Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki ponovo poništila rješenje Fonda za zdravstveno osiguranje, koji je poslije nekoliko mjeseci konačno donio odluku o dodjeli posla firmi “Montemedicom”.

Do takve odluke je Komisija došla nakon žalbe firme “Urion”, čiju je ponudu Fond odbio, a koju zastupa advokatica Ana Kolarević, sestra premijera Mila Đukanovića.

U obrazloženju Komisije stoji da je Fond pogrešno utvrdio činjenično stanje kada je odbacio ponudu “Uriona”, što je rezultiralo i pogrešno donesenom odlukom.

Fond je pogriješio, prema mišljenju Komisije, jer je prilikom ocjene “Urionove” ponude pogrešno odlučio i pored nesporne činjenice da je u ponudi dostavio i rješenje Agencije za lijekove

Tako “Urion”, iako sa rješenjem Agencija za lijekove i medicinska sredstva o ispunjenosti uslova za promet lijekova i medicinskih sredstava, nije registrovan u Privrednom registru kao firma koja se bavi tom djelatnošću.

Ovog puta je Komisija cijenila da to nije razlog da se njihova ponuda odbaci, zbog čega je poništila rješenje Fonda.

Fond je pogriješio, prema mišljenju Komisije, jer je prilikom ocjene “Urionove” ponude pogrešno odlučio i pored nesporne činjenice da je u ponudi dostavio i rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva o njegovoj podobnosti.

“Pogrešan je zaključak naručioca da to što u izvodu iz Centralnog registra kao pretežna djelatnost navodi inžinjerska djelatnost i tehničko savjetovane, znači da nije registrovan za predmet javne nabavke, iz razloga jer je u pitanju samo pretežna djelatnost od mnoštvo drugih koje je naveo u statutu”, piše u rješenju Komisije, kojom predsjedava Suzana Pribilović.

“Pobijeno rješenje je nezakonito, jer je prilikom njegovog donošenja učinjena bitna povreda pravila upravnog postupka iz člana 226 stav 2 tačka 7 Zakona o opštem upravnom postupku, s obzirom na to da ne sadrži valjano obrazloženje, čime se omogućava njegova potpuna kontrola, kako u upravnom, tako i u upravno-sudstvom postupku. Takođe, pobijeno rješenje ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, već su isti djelimično dati u obrazloženju”, odlučila je Komisija kojom je predsjedavala Pribilović.

Što bi sa ranijim stavom Komisije?

Fond za zdravstveno osiguranje, u odgovoru na žalbu “Uriona”, navodi da ni u jednom trenutku nije sporno da se u ponudi žalioca nalazi rješenje Agencije za lijekove, ali se ne može sporiti činjenica da je Državna komisija za javne nabavke ranije donijela rješenje po kojem je on morao postupiti.

Pozivaju se na stavove Komisije za javne nabavke, koji su, kako su kazali, isključivi da pretežna djelatnost ponuđača mora biti u skladu sa predmetom javne nabavke. Sada je Komisija odustala od takvog stava.

Bonus video: