Ne mijenjajte Zakon

Udruženje Roditelji pisalo Skupštini CG: Ne zakidajte porodilje

Predlogom zakona predviđeno je da država može da ne refundira poslodavcima puni iznos zarade zaposlene žene na porodiljskom odsustvu ako je ona veća od prosječne zarade
1 komentar(a)
Šetnja, Foto: Luka Zeković
Šetnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.05.2013. 18:31h

Udruženje Roditelji zatražilo je danas od Ministarstva rada i socijalnog staranja da odustane od ograničavanja iznosa zarade porodiljama koji se refundira poslodavcima u toku porodiljskog odsustva, kako je predviđeno Predlogom zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Predlogom zakona, koji je u skupšinskoj proceduri i sjutra će se o njemu izjasniti matični odbor, predviđeno je da država može da ne refundira poslodavcima puni iznos zarade zaposlene žene na porodiljskom odsustvu ako je ona veća od prosječne zarade u državi u prethodnoj godini.

Udruženje Roditelji će se, kako je najavljeno, obratiti i svim poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu i od njih zatražiti da amandmanski djeluju kako bi ovakvo rješenje bilo eliminisano.

"Ukoliko bi predlog o ograničavanju iznosa zarade koju će država refundirati poslodavcu bio usvojen značio bi, između ostalog, diskriminaciju porodilja, njihovo ranije vraćanje na posao poslije porođaja da bi obezbijedile egzistenciju, kao i dodatni pad prirodnog priraštaja, koji je u Crnoj Gori aktuelan", saopštila je izvršni direktor Udruženja, Kristina Mihailović.

Vlada nema program pronatalitetske politike

Mihailović podsjeća da je upravo refundacija zarada porodiljama, uz porodiljsko odusustvo koje traje godinu, vrlo često nadležnima u Crnoj Gori dokaz podrške države natalitetu i porodici.

"Vlada nema program pronatalitetske politike, kakvi postoje u većini evropskih država, pa i onih u okruženju, niti planira njegovo skoro donošenje. Podaci Zavoda za statistiku Monstat, s druge strane, pokazuju da je u čak 13 crnogorskih opština tokom prethodne godine umrlo više ljudi, nego što se rodilo", rekla je Mihailović.

Udruženje Roditelji želi da, kako je dodala, ukaže da veliki broj poslodavaca, na žalost, ni sada ne isplaćuje adekvatan iznos zarade zaposlenim porodiljama, iako im država refundira cjelokupni iznos njihovih prijavljenih plata, na osnovu čega se može pretpostaviti šta će se dešavati kada, i ako, stupe ovakvi predlozi na snagu.

Anketa koja je u oktobru poršle godine rađena na portalu Roditelji.me pokazala je da više od polovine ispitanih žena nije uspjelo da ostvari prava iz Zakona o dječijoj o socijalnoj zaštiti odnosno nijesu dobijale puni iznos zarade dok su koristile porodiljsko odsustvo.

U udruženju Roditelji podržavaju Ministarstvo rada i socijalnog staranja da pooštri kontrolu poslodavaca i kompanija zbog primijećenog fiktivnog zapošljavanja, kao i uvećanja zarada zaposlenih neposredno prije početka korišćenja porodiljskog odsustva ili u toku njega.