Bogdanović i Kerum: Obnoviti odnose Cetinja i Splita

Predstavnici lokalnih vlasti dva grada složili su se kako upravo gradovi mogu u izuzetnoj mjeri doprinijeti jačanju dobrosusjedskih odnosa
74 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 11:08h

Crnogorska Prijestonica uvrštena je ove godine u gradove prijatelje grada Splita, u čast obilježavanja 7. maja – Dana Svetog Dujma, zaštitnika tog dalmatinskog grada.

Tim povodom u Splitu se nalazi delegacija Cetinja, koju predvodi gradonačelnik Aleksandar Bogdanović. Prvi čovjek Cetinja, razgovarao je u Vili „Dalmacija“ sa gradonačelnikom Splita Željkom Kerumom, i njih dvojica su se složili, da su Cetinje i Split, tokom razdoblja bivše Jugoslavije, bili gradovi pobratimi, te da je pomenuti period karakterisala intenzivna i sadržajna saradnja.

Na sastanku je ocijenjeno kako bilateralne odnose dva grada u što skorijem periodu treba obnoviti, s obzirom da postoji izuzetan prostor za saradnju – počev od obrazovanja, preko kulture i sporta, sve do ekonomije.

"Moje je zadovoljstvo što je Prijestonica Cetinje, na tekućoj proslavi, uvrštena među gradove prijatelje Splita. Raduje me što sam kroz razgovor sa gradonačelnikom Kerumom, ali i njegovim saradnicima, naišao na izuzetnu spremnost u pogledu uspostavljanja partnerstva naših gradova", rekao je gradonačelnik Bogdanović.

Predstavnici lokalnih vlasti dva grada složili su se kako upravo gradovi mogu u izuzetnoj mjeri doprinijeti jačanju dobrosusjedskih odnosa. Bogdanović je u tom kontekstu naveo dosadašnju kvalitetnu saradnju Cetinja sa Dubrovnikom i Rijekom.On je uputio poziv gradonačelniku i predstavnicima Grada Splita da u budućem periodu posjete Cetinje.

Uz Prijestonicu Cetinje, te Opštinu Kotor, među predstavnicima inostranih gradova prijatelja Splita na proslavi Dana Svetog Dujma, bili su i zvaničnici lokalnih uprava iz Njemačke, Italije, Ukrajine i drugih zemalja. U sklopu ove posjete Splitu, Bogdanović sastao se i sa članovima Zajednice Crnogoraca Split. Predsjednik tog udruženja Borivoje Stevović, upoznao je cetinjsku delegaciju sa njihovim aktivnostima, izražavajući zadovoljstvo posjetom lokalne uprave crnogorske Prijestonice. Delegacija Zajednice Crnogoraca Split posjetiće Cetinje već sredinom tekućeg mjeseca, prilikom postavljanja skulpture umjetnika Dimitrija Popovića kod Biljarde.

Hajduk dolazi na proslavu 100 godina Lovćena

Delegacija Cetinja iskoristila je boravak u Splitu da se sastane i sa rukovodstvom Hrvatskog fudbalskog kluba „Hajduk“. Tokom susreta na stadionu Poljud, predstavnike Cetinja, primio je predsjednik Uprave HNK „Hajduk“ Marin Brbić. Ključna tema razgovora bila je vezana za predstojeću proslavu velikog jubileja - stogodišnjice postojanja najstarijeg sportskog kolektiva u Crnoj Gori, Fudbalskog kluba „Lovćen“.

Bogdanović je informisao Brbića o radnom planu proslave, ističući kako je težnja gradske uprave i FK „Lovćen“ da centralni događaj bude upravo fudbalski susret prvotimaca najstarijeg crnogorskog kluba i splitskog „Hajduka“ na stadionu na Obilića poljani.

Prema načelnom dogovoru , trofejni hrvatski sastav biće gost na jubileju „Lovćena“, te ostaje da još bude definisan termin odigravanja utakmice, koji prevashodno zavisi od ishoda finiša takmičarske sezone za HNK „Hajduk“, odnosno eventualnih obaveza splitske ekipe u međunarodnim fudbalskim takmičenjima.

FK „Lovćen“, osnovan 1913. godine i HNK „Hajduk“, osnovan 1911. godine, spadaju među najstarije klubove u regiji. Tokom prošlosti, dvije ekipe odigrale su više međusobnih mečeva – prvi 1922. godine, a posljednji 1947.

Galerija

Bonus video: