Da je Montenegro Airlines jeftiniji, bilo bi više turista

Jelena Paović kaže da je Crnu Goru za protekle uskršnje i prvomajske praznike samo iz Srbije posjetilo 10.000 turista, koji su trošili od 30 do 50 eura dnevno
325 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 19:55h

Gotovo sve kockice su se poklopile - od spojenih uskršnjih i prvomajskih praznika, velike karnevalske fešte do izuzetno lijepog vremena za ovo doba godine, što je rezultiralo da Budva, na početku ljetnje sezone, doživi pravi turistički bum.

Ipak, turistički poslenici vjeruju da bi broj turista iz okruženja bio mnogo veći da je nacionalni avio prevoznik osluškivao zahtjeve turističke privrede.

Prepune plaže, gradski lokali, gužve na saobraćajnicama, prepuni parkinzi, bile su slike Budve za praznike. Grad su preplavili ruski, kao i turisti iz susjednih država, prije svega Srbi. Trodnevna karnevalska fešta u organizaciji Turističke organizacije i Opštine Budva, i agresivna kampanja u zemljama regiona, koja je organizovana punih mjesec uoči atraktivne manifestacije, bili su još jedan od razloga da Budva krajem aprila živi „plućima jeka ljeta“.

Direktorka Turističkog predstavništva Crne Gore u Beogradu Jelena Paović izjavila je za „Vijesti“ da je Montenegro erlajnz organizovao čarter i vanredne letove, te imao nižu cijenu avio karata, broj gostiju iz Srbije tokom praznika bio bi neuporedivo veći.

„Za ovogodišnje praznike bila je značajno veća posjećenost sa ovog tržišta i naše su procjene da je gostiju iz Srbije bilo za šest do osam odsto više nego lani. Ovakva izuzetna posjećenost u predsezoni rezultat je podizanja kvaliteta turističke ponude, aktivnosti turističke privrede i lokalnih i nacionalne turističke organizacije na promociji i privlačenju turista iz Srbije, kao i atraktivnom programu tokom praznika“, rekla je Paović, napominjući da je broj srpskih turista mogao biti daleko veći.

Ona je kazala da zvanični podaci govore da je gostiju iz Srbije bilo 10.000, a oni su za tri dana na našem moru potrošili od 30 do 50 eura po osobi. Nije poznat broj onih koji su boravili u svom smještaju ili kod prijatelja.

Upravo u vrijeme kada je Crna Gora ugostila prvog niskotarifnog avio prevoznika, koji bi 20. juna trebalo da uvede prvu liniju za Brisel po cijeni od svega 28,99 eura u jednom smjeru, ponovo su u prvi plan isplivale nerazumno visoke cijene avio prevoza putnika na relacijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu.

U Beogradu se, kako je „Vijestima“ rečeno, čekalo na kartu više ka Crnoj Gori, a tivatski aerodrom je, prema podacima NTO, opslužio za praznike 5.000 gostiju, što je za pet odsto više nego u istom periodu lani.

Budva ovog maja podsjeća na rekordnu 2008. godinu

Predsjednik sektora privatnog smještaja u Crnogorskom turističkom udruženju i vlasnik svetostefanske turističke agencije „Cipa travel“ Petar Ivković ocijenio je da je Budva tokom praznika bila prepuna, te da ga sve podsjeća na rekordnu 2008.

„Definitvno je bilo mnogo više gostiju nego ranijih godina. Imali smo nekoliko puta veći broj gostiju, ne samo u Budvi, nego i u Kolašinu, Žabljaku. Imali smo veliki pritisak, jer su gosti koji su dolazili u privatni smještaj, bukvalno rezervisali dan uoči dolaska. Zato će upravo ova sezona biti dobar pokazatelj da li možemo odgovoriti na sve izazove, prije svega na veće interesovanje gostiju, što je realnost“, kazao je Ivković.

Ivković je kazao da početak sezone ukazuje da će biti nalik 2008. godini, kada je Budva bila bukvalno puna do posljednjeg ležaja.

„Samo se plašim da ne napravimo istu grešku kao te godine, kada su vlasnici privatnog smještaja nerazumno podigli cijene. To bi bilo pogubno, jer takva cjenovna politika nanijela bi veliku štetu. Treba biti racionalan i zadržati iste cijene, čime bi ostali konkuretni“, istakao je Ivković.

On je rekao da su mnogi turisti iz regiona došli svojim prevozom, ali da bi ih sigurno bilo mnogo više da su cijene avio prevoza niže: „Cijene avio karata na relaciji Tivat-Beograd ili Podgorica-Beograd su previsoke. To je neka tarifa koja svakako nije stimulativna, zato i mislim da bi trebalo da naš nacionalni avio prevoznik, kao i JAT, razmisli i u saradnji sa turističkom privredom nađe neko kompromisno rješenje. Niko ne očekuje da voze po lou kost cijenama, ali bi svakako mogli da snize trenutne cijene za 20 do 30 dosto“.

Galerija

Bonus video: