Projekat za razvoj ruralnih oblasti u Crnoj Gori

"Očekujemo da ćemo realizacijom projekta uspjeti na najbolji način da promovišemo koncept ruralnog razvoja i povećamo svijest javnosti o potencijalima i značaju ruralnih oblasti Crne Gore"
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2018. 11:03h

Narednih devet mjeseci nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) i „Župa u srcu“ pokušaće da kroz projekat “Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost” doprinesu razvoju ruralnih oblasti u Crnoj Gori.

„Očekujemo da ćemo realizacijom projekta uspjeti na najbolji način da promovišemo koncept ruralnog razvoja i povećamo svijest javnosti o potencijalima i značaju ruralnih oblasti Crne Gore, poboljšamo komunikaciju i dijalog između civilnih organizacija, vladinih institucija i samih građana u ruralnim oblastima, olakšano osnivanje budućih lokalnih akcionih grupa, pomognemo razvoj strategija i osmislimo tradicionalne manifestacije u ruralnim oblastima“, kazao je Miodrag Karadžić, ispred DMEN-a.

Prema riječima Jova Radulovića, iz NVO “Župa u srcu”, projekat “Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost” planira sprovođenje inovativnih aktivnosti koje će imati, značajne rezultate za bolje organizovanje ruralnih zajednica i njihovu pripremu za fondove Evropske unije.

“Osim izrade vizuelnog identiteta koji će osigurati bolju vidljivost i promociju aktivnosti projektom je planirano promovisanje koncepta Leader koji je u Evropi dao značajne rezultate u ruralnim sredinama, a koji u Crnoj Gori tek počinje. Projektom će se promovisati rad prošle godine osnovanog Savjeta za održivi razvoj Župe koji bi u bliskoj budućnosti bio kostur za osnivanje jedne od Lokalnih akcionih grupa (LAG) u ruralnom dijelu Nikšića”, kazao je Radulović.

Projektom je predviđeno da pomenuti potencijalni LAG izradi i pilot Strategiju razvoja Župe koja će u budućnosti poslužiti i ostalim ruralnim oblastima u procesu formiranja lokalnih akcionih grupa i izrade Strategije razvoja za oblast djelovanja te grupe. Planirano je i studijsko putovanje, konferencije uz učešće predstavnika državnih i lokalnih institucija Opštine Nikšić, izrada dokumentarnog filma, uređenje 23 kilometra biciklističke staze kroz Župu, organizovanje Dana ruralnih zajednica i dvodnevne slikarska kolonija u Župi. Na koloniji bi učestvovalo deset slikara, a nakon toga bi bila organizovana i aukcija, a od prikupljenih sredstava bi školi u Župi bila kupljena računarska oprema.

“Kako su ove dvije organizacije koje sprovode projekat uvidjele evidentan problem da na jednom mjestu nemamo jasno prezentovane resurse ruralnih zajednica, ali i aktera razvoja u njima, počev od NVO, udruženja, aktivnih pojedinaca i proizvođača to smo projektom planirali izradu Mape resursa ruralnih oblasti Nikšića, koja bi bila pilot projekat za kreiranje sličnih publikacija i u ostalim gradovima Crne Gore”, istakao je Radulović.

Đorđije Brkuljan, iz Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, kazao je da je organizacijama civilnog društv, u sklopu projekta “Alter”, na raspolaganju bilo maksimalno 17.000 eura po grantu, da su u Crnoj Gori imali pet aplikacija, a da su podržane dvije organizacije.

Vrijednost projekta je 17.448 eura, Mreže za ruralni razvoj je obezbjedila skoro 89 odsto sredstava, a ostatak DMEN i „Župa u srcu“.

Galerija

Bonus video: