Vaskršnja poslanica mitropolita CPC

"Poslije zimskog mrtvila i priroda je vaskrsla u svojoj proljećnoj harmoniji, a naš narod, nacija i crkva još uvijek to čekaju", kazao je Mihailo
69 pregleda 9 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva Vijesti
mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.05.2013. 14:44h

"Skoro je jedan vijek kako se Crnogorci nijesu pomolili vaskrslom Gospodu u svojim crkvama", kazao je mitropolit Crnogorske pravoslvane crkve Mihailo u svojoj Vaskršnjoj poslanici.

Mihailo je u poslanici pričao o Hristovom vaskrsenju, o tome kako je za vrijeme boravka na zemlji bio mučen i raspet, i samom smislu vaskrsenja.

Međutim, mitropolit Mihailo kaže “da mnogi Crnogorci još nijesu shvatili vaskrsenje”.

"Da su ga shvatili ne bi sprječavali put Crnogorcima i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi u vlastitoj kući - Crnoj Gori, do Božijih hramova koje su im preci podigli. Ne bi zabranjivali Ustavom zagarantovanu slobodu kretanja i okupljanja i ulazak u hramove samo Crnogorskoj crkvi", kazao je Mihailo.

"Naš narod, nacija i crkva još nijesu vaskrsli već tiho, lagano i sporo vaskrsavaju"

On je poručio da odvojenost države i crkve pri nemogućnosti ulaska u hramove i okupljanja u njima važi samo za CPC, ali ne i za “onu drugu crkvu koja nam ih je silom otela 1918-20. god".

"Odvojenost države od crkve važi samo kada su, dakle, prava CPC u pitanju, a ne i kada se govori o pravima bez obaveza i odgovornosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja drži čak i ključeve državnog mauzoleja na Ćipuru.

Neće valjda biti da je crkva druge države koja nas nacionalno i duhovno negira, državna crkva Crne Gore kod odvojenosti države i crkve", kazao je Mihailo.

Mitroplolit CPC se zapitao kada će doći vrijeme da se rješenjima ili djelima ne zabranjuju vjerski skupovi CPC, a odobravaju sva djela i teška nepočinstva SPC.

"Odgovor je jasan: tek onda kada Crna Gora bude Crnogoraca i drugih građana koji u njoj lojalno žive i rade na opšte dobro, korist i sreću. Sve je ovo zato što vaskrs države Crne Gore nije državi Crnoj Gori vratio državnu snagu, moć i suverenost državnog autoriteta",kazao je Mihailo.

"Prošao je naš narod kroz muke i patnje poput raspetog Hrista i izdržao sva iskušenja za ideal slobode, dostojanstva i pravde"

On zaključuje da vaskrs države Crne Gore još uvijek nije donio vaskrs crnogorskog naroda, nacije i crkve.

"Naš narod, nacija i crkva još nijesu vaskrsli već tiho, lagano i sporo vaskrsavaju. Poslije zimskog mrtvila i priroda je vaskrsla u svojoj proljećnoj harmoniji, a naš narod, nacija i crkva još uvijek to čekaju u svojem formom vaskrslom, državnom domu", kazao je Mihailo.

On je put crnogorskog naroda uporedio sa putem Hrista.

"Prošao je naš narod kroz muke i patnje poput raspetog Hrista i izdržao sva iskušenja za ideal slobode, dostojanstva i pravde. I naša je vjera pobijedila. Obnovismo svoj državni dom, ali ne u potpunosti i njegov sadržaj - pravoslavni crnogorski narod i ne i njegovu dušu - Crnogorsku pravoslavnu crkvu", kazao je mitropolit Mihailo.

On je kazao “da će crnogorski Vaskrs doći kada se njihovi hramovi vrate potomcima svojih graditelja i kada nastupi doba za koje važi, da ko je krao više ne krade tuđu muku, istoriju, crkvu, moral, običaje i tradiciju".

Mihailo je poslanicu završio riječima “Hristos Voskrese iz mertvih, smertju smert poprav, i suščim vo grobje život darovav! Neka je srećan uskrs svim Crnogorcima u matici i dijaspori i svima hrišćanima širom zemaljskog šara”.

Bonus video: