Jovićević tužila MANS: Nije istina da krijem podatke o imovini

Pravni zastupnik MANS-a tvrdi da Jovićević svojom tužbom samu sebe diskvalifikuje kao državnog tužioca, posebno kao kandidata za specijalnog tužioca
314 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 14:53h

Viša državna tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević podnijela je tužbu protiv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zbog saopštenja te organizacije da je prijavljivala netačne podatke o imovini Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa, saopštio je MANS-ov advokat Veselin Radulović.

Vesna Jovićević, kako se navodi u saopštenju, pominje se kao jedan od kandidata za sljedećeg specijalnog tužioca, "iako javnosti nije poznato koji rezultati je preporučuju za specijalnog tužioca".

"MANS će i pred sudom dokazati da je g-đa Jovićević prijavljivala netačne i nepotpune podatke o svojoj i imovini članova svoje porodice, što svakako da ne ide u prilog njenoj eventualnoj kandidaturi za specijalnog tužioca", naveo je Radulović.

On tvrdi da Jovićević svojom tužbom samu sebe diskvalifikuje kao državnog tužioca, posebno kao kandidata za specijalnog tužioca, jer je tužbeni zahtjev pisan u prvom licu. U tužbi se, prema riječima Radulovića, tvrdi da podaci iz njenog imovinskog kartona koje je MANS dostavio ne odgovaraju podacima koje je ona dostavila Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa.

"Dakle, radi se o zahtjevu kojim se traži utvrđivanje činjenica koje nijesu ni sporne među strankama", saopštio je Radulović, dodajući da se tužbom ne može tražiti utvrđivanje činjenica.

Jovićević, kako dalje navodi Radulović, istom tužbom traži da Sud naloži "Danu", "Vijestima" i "Dnevnim novinama" da objave presudu iz ovog predmeta, iako ti mediji nijesu stranke u ovom postupku.

"Na kraju tužbe, gospođa Jovićević traži i od MANS-a naknadu štete od 1 euro zbog duševnih patnji, sa navodima da je MANS objavio 'tekstove takve tendenciozne i maliciozne sadržine, istovremeno prezentujući i fotografije da bi što više naudili moralnom i profesionalnom liku koji predstavlja personifikaciju tužilje kao osobe'. Naravno, gospođa Jovićević nema dokaza koji bi potvrdili da je bilo koji navod MANS-a neistinit", kaže se u MANS-ovom saopštenju koje potpisuje Radulović.

"Jovićević se krije iza funkcije": Radulović

On je ponovio da tvrdnje MANS-a da je Jovićević prijavila da kuća njenog supruga u Rijeci Crnojevića ima 78m², umjesto 194m² te da ona tu kuću uopšte nije ni navodila u prijavama Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa sve do 2011. godine, iako je na to bila obavezna.

Isticanje u tužbi da se Jovićević nalazi na "prestižnoj" i "respektnoj" državnoj funkciji, da je na čelu Višeg državnog tužlaštva u Podgorici "iza kojeg stoje izvanredni rezultati" i koje je "jedan od stubova borbe za vladavinu prava", kao i da se radi "o nezapamćenoj harangi na Više državno tužilaštvo", prema riječima Radulovića, samo pokazuje da želi da se sakrije iza funkcije i da izvrši pritisak na sud.

"Stoga MANS očekuje od suda da ne udovoljava nedozvoljenim, neosnovanim i nestručnim zahtjevima iz tužbe g-đe Jovićević, samo zato što je ona državni tužilac i eventualni kandidat za specijalnog tužioca", dodaje se u saopštenju i navodi da nju kao tužioca i kandidata za specijalnog tužioca diskvalifikuje i navod iz njene tužbe da je jedino Komisija za utvrđivanje konflikta interesa nadležna da ispita da li kod određene osobe postoji korupcija.

Radulović je pozvao Jovićević da se zabrine i postidi činjenice da Crna Gora nema rezultata kada je u pitanju suzbijanje korupcije na najvišem nivou i da razmisli o svojoj odgovornosti.

"Ona umjesto toga ismijava borbu protiv korupcije i Poglavlja 23 i 24".

Radulović kaže da, u vrijeme kada su aktuelni slučajevi u kojima se presude ukidaju zato što tužioci nijesu valjano sačinili optužnicu, "iznenađuje da se za specijalnog tužioca najavljuje osoba koja prijavljuje netačne podatke o imovini, koja tuži NVO zbog objavljivanja istinitih podataka i koja ne zna formalno da sačini ni parničnu tužbu".

"MANS će nastaviti da prati na koji način državni tužioci prijavljuju svoju imovinu i na koji način (ne) vrše svoje dužnosti, pa i pod uslovom da nauče valjano da sačine akt kojim se pokreće postupak pred sudom. Njihovih akata ne boje se ni oni koji bi morali da se boje državnog tužioca - akteri organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou. Tim prije su uzaludni i pokušaji zastrašivanja MANS-a ovako nedozvoljenim, nestručnim i neosnovanim tužbama", zaključuje se u saopštenju zastupnika MANS-a, Veselina Radulovića.

Galerija

Bonus video: