Uprava za imovinu: Imovinu čuvamo i dalje, iako nas je to koštalo 80.000

Safetu Kaliću i članovima njegove porodice i Dušku Šariću, u odvojenim postupcima sudi zbog pranja novca
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 16:49h

Uprava za imovinu demantovala je informacije CEDEM-a, prema kojima ta državna institucija nije pruzela kompletno upravljanje nad imovinom koja je privremeno oduzeta u slučaju “Šarić” i “Kalić”.

Safetu Kaliću i članovima njegove porodice i Dušku Šariću, u odvojenim postupcima sudi zbog pranja novca.

Marija Vuksanović iz CEDEM-a, nedavno je, na predstavljanju izvještaja te NVO o oduzimanju imovine u Crnoj Gori, saopštila da im je iz Uprave rečeno da se oni staraju jedino o imovini vrijednoj 80.000 eura, iako je, prema sudskim rješenjima, vrijednost privremeno oduzete imovine 45.121.329 eura.

“Ta informacija nije tačna i radi se o grešci predstavnika CEDEM-a, koju će oni obrazložiti, a tačno je da je sva oduzeta imovina u poznatim slučajevima, data na čuvanje i upravljanje Upravi za imovinu”, navodi se u odgovoru “Vijestima”, a koji potpisuje pomoćnik direktora Uprave za imovinu Osman Nurković.

On je negirao i informacije CEDEM-a, da će Uprava za imovinu, zbog problema koji su se pojavili u čuvanju privremeno oduzete imovine, svoje nadležnosti o staranju i čuvanju privremeno oduzete imovine delegirati posebnom privrednom društvu.

Nurković

“Uprava za imovinu neće delegirati svoje nadležnosti ni jednom privrednom društvu. Dakle, trenutno se razmatraju razne opcije i traži model u skladu sa zakonskim rješenjima, a opcija koju je prenio CEDEM, samo je jedna od neformalnih ideja o kojoj se ni u jednom državnom organu nije odlučivalo, niti zvanično razgovaralo, te bi bilo kakava priča na tu temu prestavljala obično nagađanje, čime se nećemo baviti”, kazao je Nurković.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, kazao je ove sedmice da aktuelni model nije dobar i da treba tražiti nova, bolja rješenja.

Na istoj prezentaciji predstavnici CEDEM-a saopštili su i da Uprava nema podatke o tome koliko je do sada koštalo državni budžet staranje o privremeno oduzetoj imovini.

Nurković, međutim, u odgovoru “Vijestima” navodi da su, od preuzimanja na čuvanje i upravljanje oduzete imovine, nastali troškovi, po više osnova, u ukupnom iznosu od 80.000 eura.

“I to za procjenu vrijednosti oduzete imovine, osiguranje, uknjižbu zabrane otuđenja i stavljanja tereta, preuzimanja, transporta, obezbjeđenja u iznosu od oko 80.000 eura”, saopštio je Nurković “Vijestima”.

Odlukom Apelacionog suda, Dušku Šariću, bratu odbjeglog narko bosa Darka Šarića, ponovo se sudi za pranje novca u bjelopoljskom Višem sudu.

Njega i kolegu mu Jovicu Lončara, prethodno je Viši sud u Bijelom Polju osudio na osam, odnosno šest godina zatvora. Tada je, specijalno vijeće sudije Šefkije Đečevića, presudom obavezalo Šarića da, na ime protivpravno pribavljene imovinske koristi, u državni budžet uplati gotovo 17 miliona eura, a Lončar oko 4.700.000 eura.

Presuda je pala zbog, kako je obrazloženo, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Slučaj Kalić takođe je vraćen na početak, zbog izmjene sudskog vijeća.

Safetu Kaliću, njegovoj supruzi Amini i bratu Mersudinu, sudi se za pranje preko sedam miliona eura, za koje se sumnja da su stečeni švercom droge.

Safet je u bjekstu, Amina se brani sa slobode, dok je Mersudin u istražnom zatvoru.

Postupajući po podnijetim zahtjevima, sudovi su u julu 2011. donijeli su tri rješenja o privremenom oduzimanju imovine.

Od njih su privremeno oduzete nepokretnosti - zemljište, hoteli, poslovni prostori, restorani, diskoteke, stanovi kao i gotov novac u vrijednosti od 43.469.591,86 eura.

Osim u slučaju “Šarić” i “Kalić”, imovina od oko sedam miliona eura, privremeno je oduzete i jednom ruskom državljaninu.

Samo Alpe Adria Banka traži 1.200.000 eura

Predstavnici CEDEM-a takođe su tada saopštili da Uprava za imovinu nema podatke o tome koliko potražuju banke po osnovu hipotekarnih kredita, koje su dale Kalićima i Šarićima, ali da je nekoliko banaka već pokrenulo postupke za naplatu hipotekarnih potraživanja.

Tada su obrazložili da ih je Uprava obavijestila da ima podatke da je među tim bankama Hipo-Alpe -Adria banka.

Nurković je “Vijestima” saopštio da, prema njihovim saznanjima, i na osnovu dopisa koje su do sada dobijali od banaka, takav postupak vodi samo Hipo Alpe Adria banka. “I u konkretnom slučaju, riječ je o iznosu od oko 1.200.000 eura”, naveo je Nurković u odgovoru.

Galerija

Bonus video: