Jovan Lončar morao da plati trista trideset eura

Američki državljanin kažnjen jer je, navodno, ometao komunalne inspektore u obavljanju službene dužnosti na deponiji Vasove vode
117 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 14:29h

Američki državljanin porijeklom iz Beransela Jovan Lončar, pozvan je u srijedu na „prvomajski uranak“ u Sud za prekršaje, gdje mu je, po prijavi Uprave policije, nakon punih šest sati, koliko je trajao postupak, izrečena novčana kazna od 330 eura sa sudskim troškovima.

On je kažnjen zbog toga što je, navodno, dan ranije “ometao komunalne inspektore u vršenju službene dužnosti”.

Iako presuda nije pravosnažna, Lončar je kaznu morao odmah da plati, i to ne preko žiro-računa, nego “na ruke”, jer je sud cijenio da, kao strani državljanin, može da napusti Crnu Goru.

Kazne od po sto eura istog dana izrečene su Milanu Bogavcu i Tihomiru Šekularcu.

Dan prije toga, na informativni razgovor u policiju pozvana su, a zatim proslijeđena u Sud za prekršaje, još četiri mještatnina Beransela – Sveto Tomović, Rade Vuković, Goran Šćekić i Zoran Bogavac, koji su nepravosnažno kažnjeni po 130 eura sa sudskim troškovima.

Nije pomoglo to što je Lončar na višesatnom pretresu objasnio da ni na koji način nije nikoga ometao u vršenju redovnih poslova, kao da nije ni znao da se radi o službenim licima, „jer su te osobe na smetlište na Vasovim vodama došle privatnim vozilom, bez vidljivih oznaka da se radi o komunalnim inspektorima“.

Oni su stigli u pratnji jednog kamiona Komunalnog preduzeća natovarenog smećem, pokušavajući da probiju blokadu i odlože otpad na gradskom smetlištu.

Lončar je u sudu izjavio da je samo upozorio na okolnosti da na smetlištu Vasove vode bukti požar već nekoliko dana i da postoji mogućnost da se proširi i prouzrokuje još veću štetu odlaganjem novog otpada. U zapisniku sa suđenja je ostalo i da je izjavio kako nijednom svojom radnjom nije doprinio da bi bio prekršajno odgovoran.

Mještani Beransela smatraju da je pozadina tog sudskog procesa potpuno drugačija i da se radi o svojevrsnom pritisku na njih da prekinu sa blokadom Vasovih voda.

„Radi se o namjeri lokalnih vlasti da evidentnu ekološku katastrofu koju su napravili podvedu pod ’zakonske okvire’ na način što će prekršajnim prijavama i novčanim kaznama primorati mještane da odustanu od legitimnih zahtjeva. Policija je čak sugerisala sudiji da mi se oduzmu putne isprave, kao da sam nekoga ubio i napravio neko teško krivično djelo“, rekao je Lončar.

On je dodao da ga ne mogu zaplašiti, kao što novčanim kaznama pokušavaju sistematski da zaplaše njegove komšije koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

„Mi smo ti koji poštujemo Ustav i zakone. Ustav i zakone bi morali da poštuju Uprava policije, Komunalna policija i sudija koji nudi čašu rakije nakon izrečene presude, nakon šest sati maltretiranja u prostoriji dva sa dva u kojoj se puši, pije, kafeniše i obavljaju privatni telefonski razgovori tokom sudskog postupka“, kazao je Lončar.

On je rekao da “ne može da vjeruje da mu se sudi dok smetlište osmi dan gori, a Komunalna policija umjesto da štiti zdravlje ljudi, provodi vrijeme po sudovima“.

Mještani Beransela već nekoliko godina biju bitku sa lokalnim vlastima i državnim institucijama da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija. Prema nekim procjenama, na tom mjestu je do sada lagerovano oko milion tona opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore.

Beranselci su u protekle tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve prethodne blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile.

Oni su 18. februara ove godine ponovo stali na barikade, ne dozvoljavajući kamionima beranskog Komunalnog preduzeća da prolaze prema deponiji na Vasovim vodama.

Lokalne vlasti smatraju da mještani nemaju razloga za blokadu „jer su eksperti dali posljednju riječ“, a uprava JP „Komunalno“ je pozvala državne organe da im omoguće da rade svoj posao.

Policija je, navodno, na zahtjev Komunalnog preduzeća, 9. marta pružila asistenciju i u pet sati ujutro razbili su prethodnu blokadu, kada su na nekoliko sati priveli šest Beranselaca bez ikakvih papira i dokumenata o tome da su uopšte privođeni.

Beranselci su se, međutim, već poslije četrdeset osam sati, kada je istekao zahtjev za policijsku asistenciju, ponovo organizovali i sedmi put blokirali gradsko smetlište na Vasovim vodama. Ta blokada je još u toku.

Policija i lokalne vlasti, poučeni dosadašnjim iskustvom i upornošću mještana tog prigradskog naselja, pokušavaju da ih perfidnijim načinima i novčanim kažnjavanjem rastjeraju sa barikada.

Galerija

Bonus video: