Osnovci će prvi put polagati malu maturu

Za upis u srednje škole više neće biti dovoljan samo opšti uspjeh na kraju školske godine, eksterna polumatura zakazana za 27. maj
247 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 16:21h

Učenici devetog razreda osnovnih škola, njih 7659, polagaće u maju eksterni ispit ili „malu maturu“, a ocjene sa tog ispita služiće kao selekcioni kriterijumi za upis u srednje škole kod onih škola gdje je velik broj prijavljenih učenika. To će, ujedno, biti prvi put da se ovaj vid ispita sprovodi u našoj zemlji.

Kako je „Vijestima“ rekao direktor Ispitnog centra Crne Gore Željko Jaćimović, „mala matura“ predstavlja standardizovanu provjeru znanja iz osnovnih predmeta, odnosno da li i u kojoj mjeri učenici posjeduju bazna znanja neophodna za nastavak srednjoškolskog obrazovanja.

Učenici će polagati dva obavezna i jedan izborni predmet. Obavezni predmeti su crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, albanski jezik i književnost i matematika. Što se tiče izbornih predmeta, učenici devetog razreda moći će da biraju između hemije, fizike, biologije, istorije, geografije i stranog jezika.

Jaćimović je kazao da je način bodovanja definisan za svaki predmet i dat u ispitnim katalozima koji se nalaze na sajtu Ispitnog centra, na kome se mogu naći i sve neophodne informacije, primjeri zadataka i rješenja.

“Ocjene su brojčane od 1 do 5, a komisije Ispitnog centra, sastavljene od savjetnika Ispitnog centra, kolega iz Zavoda za školstvo i najboljih profesora iz škola, određuju za svaki predmet granicu za pretvaranje bodova u ocjene, odnosno koliko bodova je koja ocjena“, naglasio je on.

S obzirom na to da se eksterna polumatura prvi put sprovodi, Jaćimović ističe da ocjena sa ovog ispita ne utiče na opšti uspjeh učenika već služi kao selekcioni kriterijum za upis u srednje škole kod onih škola gdje ima više prijavljenih od broja traženih učenika. Na taj način, osim ocjene na “maloj maturi” za upis u srednju školu bodovaće se i opšti uspjeh, predmeti koji su od značaja za željenu srednju školu i diploma “Luča”.

“Pravilnik o upisu u srednje škole je definisao vrednovanje “male mature”, od oko 30 odsto za one škole gdje je prijavljen veći broj od traženih učenika”, kazao je on.

Jaćimović je rekao da su učenici, kao i svi koji su dio ovog procesa prošli obuke kako bi se pripremili za „malu maturu“. On napominje da su od 2009. godine sprovedena probna testiranja koja su imala za cilj jačanje kapaciteta svih učesnika u procesu za ovo zahtjevno testiranje, njihovo upoznavanje sa testiranjem i izradu konačnih ispitnih kataloga i procedura testiranja.

“Testirani su učenici 8. razreda koji će ove godine polagati malu maturu, tako da su oni prošle godine imali „generalnu probu“. Rezultati su bili u drugom planu, imajući u vidu da oni nijesu uticali na ocjenu učenika, već su više učenicima služili da vide tip zadataka, bodovanje i slično“, objasnio je Jaćimović.

Primjeri zadataka u ispitnim katalozima

Malu maturu će istovremeno polagati učenici devetog razreda u svim osnovnim školama, kojih u Crnoj Gori ima 161, istim validnim i standardizovanim testom i zadacima koji imaju metrijske karakteristike.

Jaćimović ističe da će učenici raditi test u školi u kojoj uče, uključujući i škole u seoskom području. Test je, tvrdi, pravljen prema predmetnom programu i standardima znanja definisanim u njemu, a u skladu sa ispitnim katalozima koje je pripremio Ispitni centar, a usvojio Nacionalni savjet za obrazovanje.

Termini ispita su već poznati - 27. maja polagaće se ispit iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti, 28. maja će biti ispit iz matematike, a sljedećeg dana ispit iz predmeta po izboru.

Maturanti već krenuli, završni ispiti 1. i 2. juna

Za razliku od „male mature“ koja je novina, eksterna matura na kraju srednje škole polagaće se treću godinu zaredom. Jaćimović objašnjava da nema promjena u načinu testiranja u odnosu na prošlu godinu, ali da je u toku izrada novog pravilnika za upis na Univerzitet, koji će između ostalog sadržavati i informaciju kako eksterna matura utiče na upis.

„Po važećem pravilniku ocjena pet na maturskom ili stručnom ispitu nosi dodatnih 12 bodova prilikom upisa, ocjena četiri – devet, i tako dalje“, kazao je on. Početkom aprila maturski i stručni ispit iz Crnogorskog- srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika i književnosti polagalo je 7. 775 učenika završnih razreda srednjih škola, ili 2.000 više nego prošle godine. Maturski i stručni ispit iz stranog jezika polagaće se 1. juna, dok će narednog dana biti organizovan ispit iz matematike.

Galerija

Bonus video: