Sindikat medija

Slobodni mediji ne postoje ako nijesu slobodni zaposleni

"Poslodavici će morati da shvate da slobodni mediji ne postoje ukoliko nijesu slobodni oni koji rade u tim medijima i moraće da poštuju zakonske obaveze", kazala je Camović
54 pregleda 1 komentar(a)
Marijana Camović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marijana Camović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.05.2013. 12:25h

Slobodni mediji ne postoje ukoliko nijesu slobodni oni koji u njima rade, ocijenila je predsjednik Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović i poručila je da će poslodavci morati da poštuju zakonske obaveze.

Sindikat medija Crne Gore osnovan je u aprilu u okviru Unije slobodnih sindikata (USS), a čine ga zaposleni u medijima.

Prema riječima Camović, zaposleni u medijima su svjesni svojih problema, ali javnost to ne zna i Sindikat medija je, kako je navela odlučan u namjeri da je upozna sa stanjem u kojem rade novinari i ostali medijski radnici.

"Poslodavici, bez obzira da li su u pitanju vlasnici privatnih medija, direktori u državnim ili lokalnim, opštinskim medijima, će morati da shvate da slobodni mediji ne postoje ukoliko nijesu slobodni oni koji rade u tim medijima i moraće da poštuju zakonske obaveze", kazala je Camović.

"Nastojaćemo da se pitamo kada se budu donosili i mjenjali zakoni koji se nas tiču i pokušaćemo da kroz saradnju sa Vladom i poslodavcima, kao socijalnim partnerima, poboljšamo svoj položaj"

Camović je dodala da je velikom broju zaposlenih u medijima zabranjeno korišćenje sedmičnog dana ili godišnjeg odmora odmora, navodeći da ukoliko im ga poslodavac dozvoli, on ne bude plaćen.

"Povezivanje sa sličnim inostranim sindikatima će nam pomoći u namjeri da vidimo za koja prava su se kolege iz regiona i Evrope izborili i na koji način su to uradili jer mi smo mi tek osnovani i o sindikalizmu moramo puno da učimo", rekla je ona.

Camović je kazala da su ciljevi Sindikata medija i problemi sa kojima se suočavaju zaposleni u toj djelatnosti brojni, navodeći da su zbog toga odlučili da se sindikalno organizuju i na taj način postanu prepoznatljivi, i ukažu poslodavcima da imaju probleme i da počnu da ih rješavaju.

"Namjera nam je da to radimo sistemski, da stvorimo ambijent u kojem će se podrazumjevati da se radna prava zaposlenih u medijima poštuju. Da to bude pravilo, a ne izuzetak kao što je sada slučaj", pojasnila je ona.

Oko 300 zaposlenih u medijima potpislao pristupnicu Sindikatu

"Nastojaćemo da se pitamo kada se budu donosili i mjenjali zakoni koji se nas tiču i pokušaćemo da kroz saradnju sa Vladom i poslodavcima, kao socijalnim partnerima, poboljšamo svoj položaj", dodala je ona.

Camović je podsjetila da su se Statutom koji je Sindikat usvojio na Osnivačkoj skupštini, obavezali su se da će se boriti za zaštitu ekonomskih, socijalnih, radnih, kulturnih, sindikalnih i drugih prava i sloboda članova, efikasno ostvarivanje zajedničkih i pojedinačnih interesa, poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja članova i zaposlenih u medijima.

Ona je navela da su se Statutom takođe obavezali da će se boriti za zaštitu dostojanstva zaposlenih i profesije kao i za dostojnu zaradu za posao koji zaposleni obavljaju u toj djelatnost.

"Naš cilj je i kolektivno pregovaranje na granskom i nivou kolektiva jer nas do sada niko nije zastupao ni na jednom nivou. Ta činjenica nam daje za pravo da tvrdimo da smo autentičan sindikat koji zastupa prava zaposlenih u našoj djelatnosti", kazala je Camović.

Besplatnu pravnu pomoć od Stručne službe USS dobiće svi zaposleni u medijima, bez obzira da li su članovi Sindikata, na nivou kolektiva, ali i pred sudovima za sve sporove koji se jave iz rada ili po osnovu rada

"Kada utvrdimo reprezentativnost na nivou djelatnosti, za šta nam je potrebno da Sindikat podrži najmanje 15 odsto zaposlenih u medijima, steći ćemo uslov koji je potreban da bi se pristupilo tom poslu i pregovorima sa Unijom poslodavaca kao krovnom poslodavačkom organizacijom", pojasnija je ona.

Camović je navela da je u svim zemljama to proces koji jako dugo traje, “ali ipak očekujemo da će Crne Gora biti izuzetak”.

Ona je kazala da je oko 300 zaposlenih u medijima potpislao pristupnicu Sindikatu, navodeći da očekuje da će taj broj biti veći.

"Gotovo da nema medija iz kojeg se makar jedan zaposleni nije nama pridružio. Pri USS je, prije pokretanja inicijative za osnivanje granskog sindikata, djelovalo nekoliko sindikalnih organizacija koje su donijele odluku da nam se pridruže", navela je Camović.

Ona je rekla da je pristupanje Sindikatu medija individualno, pojašnjavajući da ne mora da postoji sindikalna organizacija na nivou kolektiva.

"Zbog toga smo i odlučili da članarina bude dva eura, umjesto jedan odsto od zarade kao što je inače praksa", dodala je Camović.

Ona je kazala da će besplatnu pravnu pomoć od Stručne službe USS dobiti svi zaposleni u medijima, bez obzira da li su članovi Sindikata, na nivou kolektiva, ali i pred sudovima za sve sporove koji se jave iz rada ili po osnovu rada.

"Apelujem na njih da koriste tu mogućnost i da se javljaju", zaključila je Camović.

Preporučujemo za Vas