Stojanović i Arsović u trci za šefa policije

U petak ističe konkurs za direktora Uprave policije, poznata dva kandidata
879 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2013. 07:58h

Aktuelni v.d. direktor Uprave policije Slavko Stojanović prijavio se na konkurs za novog šefa policije, potvrđeno je “Vijestima” u toj instituciji.

Novi krug trke za direktora policije završava se u petak 3. maja, a sadašnji v.d. je i najbozbiljniji kandidat za novog šefa UP.

Osim Stojanovića, kandidat na ponovljenom konkursu je i dugogodišnji službenik policije mr Dragan Arsović, koji je juče predao svoj CV za šefa UP.

Direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković, kazala je juče “Vijestima” da nema podatke da li se iko do sada prijavio na konkurs.

“Takve podatke imaću tek po okončanju konkursa. To bi trebalo da bude prvog radnog dana naredne sedmice”, bilo je sve što je kazala Vukovićeva.

Arsović

Arsović je rekao da smatra da, po stručnim, ali profesionalnim referencama, može da odgovorim izazovu.

“Uradio sam što je do mene, a evo vidjećemo kakva će odluka biti na ovom konkursu”, kazao je Arsović “Vijestima”.

Prošli konkurs za direktora Uprave policije je neslavno okončan - ministar Raško Konjević nije bio zadovoljan kandidatima, koji se se tada prijavili pa je Vlada pronašla privremeno rješenje.

Slavko Stojanović je tada postavljen sa v.d. direktora, a po svemu sudeći već je pripremljen teren za njegov zvaničan izbor za šefa javne bezbjednosne sužbe.

Nakon okončanja interne istrage, tvrdnje o umiješanosti nijesu procesuirane protiv Arsovića iako je on tada tražio da se otvori zvanična istraga i dokaže ko je zaista u to vrijeme i za čiji račun švercovao naftu i cigarete preko državne granice

Arsović je magistar pravnih nauka, a od 1984. godine zapošljen je u crnogorskoj policiji gdje je za ovih 29 godina obavljao poslove običnog policajca, da bi kasnije od 1996. do 1998. godine bio komandir stanice za pogranične poslove Podgorica.

Sa tog mjesta je nešto kasnije smijenjen, a protiv njega je u to vrijeme vođena i interna istraga zbog, navodnog, “žmurenja” na šverc preko Albanije, koji je u to vrijeme bio državni posao.

Nakon okončanja interne istrage, tvrdnje o umiješanosti nijesu procesuirane protiv Arsovića iako je on tada tražio da se otvori zvanična istraga i dokaže ko je zaista u to vrijeme i za čiji račun švercovao naftu i cigarete preko državne granice.

Arsović se od 1998. godine nalazi na mjesti inspektora u Odjeljenju za kriminalističko obavještajnu analitiku - KOA u Podgorici, a u međuvremenu je stekao dva magistarska zvanja i piše doktorat.

Prošli konkurs za direktora Uprave policije je neslavno okončan - ministar Raško Konjević nije bio zadovoljan kandidatima, koji se se tada prijavili pa je Vlada pronašla privremeno rješenje.

Slavko Stojanović je tada postavljen sa v.d. direktora, a po svemu sudeći već je pripremljen teren za njegov zvaničan izbor za šefa javne bezbjednosne sužbe.

Stojanović je imenovan nakon što je propao konkurs za direktora policije. Od četiri kandidata koliko ih se prijavilo na konkurs za direktora Uprave policije trojica su i formalno prošla zakonsku proceduru, međutim, niko od njih nijebio po ukusu ministra Konjevića. Na javni konkurs su se prijavili dugogodišnji funkcioner policije Zoran Ulama, bivši šef tajne policije Vladan Joković, koji je nešto kasnije povukao prijavu, Radivoje Merdović i Radoš Radenović.

Bivši direktor policije Božidar Vuksanović nije se prijavio na konkurs iz ličnih razloga.

Smjene i zid za novinare

Za dva mjeseca v.d. rukovođenja policijom Slavko Stojanović se ponajviše pozabavio smjenom kadrova, a za taj period nijednom se zvanično nije obratio novinarima, niti je ikada odgovorio ni na telefonske pozive predstavnika sedme sile. Za protekla dva mjeseca, Stojanović je promijenio gotovo sav rukovodeći kadar na bitnim policijskim pozicijama.

Smijenjen je rukovodeći kadar u podgoričkoj, bjelopoljskoj, budvanskoj, hercegnovskoj policiji, ali i gotovo svim ispostavama. Stojanović je smijenio i šefa odjeljenja za borbu protiv organizvanog kriminala kao i pomoćnika za kriminalistiku.

To mjesto je još upražnjeno, a tu poziciju za sada privremeno pokriva Saša Milić, koji je i šef za Odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala. U policijskim krugovima pominje se da mjesto pomoćnika za kriminalistiku čeka Milana Tomića, koji je tu poziciju obavljao i za Veljovićevog mandata.

Morali brzo da raspišu konkurs

Kao što je to bio slučaj i za Božidara Vuksanovića, tako je Vlada mimo zakonskih okvira 21. marta, nakon propalog konkursa, za v.d. direktora policije postavila Slavka Stojanovića. Upravo iz tog razloga moralo se požuriti sa raspisivanjem novog konkursa, kako se ne bi ponovio slučaj kao sa Vuksanovićem, a kako stvari stoje gotovo potpuno je izvjesno da će Stojanović biti i zvanično izabran za direktora.

Stojanović je nezakonito imenovan na tu funkciju, jer nije bio pomoćnik prethodnog direktora Vuksanovića, što je prema Zakonu bio uslov za imenovanje za to radno mjesto. Zakonom o unutrašnjim poslovima jasno je propisano da, u slučaju razrješenja direktora prije isteka vremena na koje je imenovan ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar uz prethodnu saglasnost Vlade odredi jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci.

U periodu kada je Vuksanović bio na čelu policije Stojanović nije bio njegov pomoćnik, već samo savjetnik.

Galerija

Bonus video: