Komisija trebalo da se izjasni o uticaju HE na Drini

Loš kvalitet dokumenata, obesmišljavanje javne rasprave... dovoljni argumenti da se preporuči vraćanje predmetnih Elaborata na doradu
69 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 15:30h

Nevladine organizacije Green home i Ekološki pokret "Ozon" smatraju da su stavovi Komisije o Studiji za procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrana (HE) na Drini očekivani, te da je ona zaključila upravo ono što su i očekivale organizacije civilnog društva i nezavisni stručnjaci koji su analizirali ova dokumenta.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je juče da je Komisija za ocjenu Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela i Foča na Drini u Bosni i Hercegovini i HE Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na Limu u Srbiji, dostavila izvještaj o ocjeni Studija za izgradnju HE na Drini. Prema mišljenju Komisije, Studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela" neophodno je doraditi, da bi se tek nakon toga mogla preciznije sagledati veličina uticaja na teritoriju Crne Gore. Sa druge strane, komisija je procijenila da od planirane akumulacije HE Foča neće biti bitnijih prekograničnih uticaja.

Iz ovih organizacija su istakli da su loš kvalitet dokumenata, nepoštovanje suštine procjene uticaja na životnu sredinu, obesmišljavanje javne rasprave i neuzimanje u obzir kumulativnih efekata i prekograničnog konteksta, čime se ne poštuje ni ESPOO konvencija, nesporno dovoljni argumenti da se preporuči vraćanje predmetnih Elaborata na doradu.

Iz ovih organizacija su kazali da su očekivali da će Komisija zatražiti isto ono što su predlagale i nevladine organizacije iz Crne Gore koje se bave zaštitom životne sredine, kao i da se ona neće precizno izjasniti o tome šta ako planirane akumuluacije, konkretno za HE Buk Bijela, zahvate teriroriju Crne Gore, što je, tvrde, potpuno realan scenario.

"Upravo se tu ostavlja prostor za kasnije političke pregovore u kojima, osnovano sumnjamo, ekološki efekti neće biti adekvatno razmatrani već će presuditi strogo ekonomska računica, odnosno enegretski bilans, što svakako nije javni i interes budućih generacija”, navodi se u reagovanju.

"Naše organizacije smatraju da je potrebno unaprijediti regionalnu strategiju razvoja energetike, uz uvažavanje mišljenja javnosti i savremenih standarda zaštite životne sredine, što je suštinski različito od preporuka Komisije o "sporazumnom korišćenju i raspodjeli hidroenergije"

"Naše organizacije smatraju da je potrebno unaprijediti regionalnu strategiju razvoja energetike, uz uvažavanje mišljenja javnosti i savremenih standarda zaštite životne sredine, što je suštinski različito od preporuka Komisije o "sporazumnom korišćenju i raspodjeli hidroenergije", što smo takođe očekivali od samog početka a na osnovu sastava u kom je radilo ovo tijelo", stoji u saopštenju.

Predstavnici ovih organizacija ističu da su primijetili da, iako je u Izvještaju prikazana kopija elektonske poruke Nikole Jablana, člana koji je istupio nezadovoljan zbog neuvažavanja njegovog izdvojenog mišljenja, na internet stranici, koja je za potrebe Komisije osnovana na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, nema pisma koje se pominje, a niti odgovora Komisije na njegovo istupanje.

"Ovo naglašavamo iz razloga što na sajtu postoji prepiska vezana za istupanje naših predstavnika/ca iz Komisije, pa bi vjerujemo potpuno očekivano bilo da se sa jednakom praksom postupi i u slučaju gospodina Nikole Jablana, jer je veoma važno da javnost isprati kako je tekao čitav proces od početka do davanja finalnog izvještaja”, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: