Oko 50 turističkih vodiča obilježilo svoj dan u Nikšiću

Kolegama vodičima Miljan Mijušković se potrudio da za jedan dan predstavi neke od kulturno-istorijskih znamenitosti, kao i turističkih potencijala Nikšića
1318 pregleda 0 komentar(a)
Turistički vodiči u Nikšiću
Turistički vodiči u Nikšiću
Ažurirano: 21.02.2019. 17:45h

Obilježavajući 21.februar, Svjetski dan turističkih vodiča, u Nikšiću se okupilo pedesetak vodiča, a domaćin im je bio Miljan Mijušković, licencirani lokalni vodić iz grada pod Trebjesom. Vodiče, članove Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, ispred Opštine pozdravila je potpredsjednica Sonja Nikčević koja je kazala da je Nikšić dugo godina bio doživljavan kao industrijski grad.

“Vaš dolazak je doprinos tome da osnažujemo priču o Nikšiću kao turističkom uz sve one atribute koji će se, nadam se i ubuduće razvijati, i da će turizam u narednim godinama biti značajnije postavljen na mapi Nikšića. Jedna sam od zagovornika Crne Gore kao jedinstvene turističke adrese i u tom smislu smatram da je Nikšić jedan od posebnih bisera koji trebaju da nađu nezaobilazno mjesto na toj mapi”, poručila je Nikčević.

Ona je vodičima u kratkim crtama predstavila neke od najznačajnijih kulturno-istorijskih i turističkih znamenitosti grada, kao i buduće planove lokalne uprave i turističkih poslenika kako bi Nikšić što bolje pozicionirali na turističkoj mapi Crne Gore. Namjera im je, kako je istakla, da Nikšić dobije adekvatan broj licenciranih vodiča, kao što je to uradila Podgorica,

“Da Nikšić bude jedna od stanica na koju ćete rado dolaziti, dovoditi vaše goste i svraćati zadržavajući se, a ne samo zaobilaziti”, poručila je Nikčević.

A da je Nikšić godinama destinacija koja se zaobilazi potvrdila je Darinka Grloman, koja je više od deset godina turistički vodič i koja je kazala da u turističkim programima grada pod Trebjesom praktično nema.

“Možda je par kolega reklo da su imali Nikšić u programu i da su se našli, da se tako izrazim, u neobranom grožđu kako da se program izvede a da bude kvalietan. Upravo je to razlog zašto smo željeli da posjetimo Nikšić. Uglavnom se praktična obuka u kursevima za turističke vodiče se svodi na te neke najaktuelnije ture koje obuhvataju naravno i sjever, ali opet određeni djelovi su zapostavljeni”, kazala je Grloman i dodala da je sramota da prizna da je prvi put u Nikšiću.

Predložila je da zaposleni u lokalnoj turističkoj organizaciji poboljšaju marketing kako bi privukli što veći broj turista.

Sanja Mitrović sa Cetinja, koja već 12 godina radi kao turistički vodič, imala je priliku da realizuje samo jednu individualnu turu i gost je bio zadovoljan onim što je vidio.

“Nikšić je nepravedno zapostavljen na turističkoj mapi i zaista Nikšićani imaju čime da se ponose. Imaju šta da pokažu i u gradu i u okolini. Apelovala bih i na državne organe da se malo okrenu Nikšiću više jer bez ulaganja ne možemo očekivati da turisti tek tako dođu i ponesu sa sobom neke impresije”, poručila je Mitrović.

Kolegama vodičima Miljan Mijušković se potrudio da za jedan dan predstavi neke od kulturno-istorijskih znamenitosti, kao i turističkih potencijala Nikšića i da im pokaže da grad zaslužuje da se nađe na turističkoj mapi Crne Gore. Uz neizostavnu posjetu Zavičajnom muzeju, Sabornom hramu, Bedemu i Carevom mostu, vodiči su, zahvaljujući NVO „Nikšići, potomci bratstva Čvorovići“, imali priliku da obiđu Zagrad, postojbinu plemena Nikšića, crkvu Dubara i savardak vojvode Marka Čvora, kao i kulu Čvorovića sa plemenskim krstaš barjakom svetog Petra Cetinjskog iz 1796. godine, ali i da degustiraju lokalne proizvoda iz Župe nikšićke.

“Očekujemo da ćemo zahvaljujući ovoj posjeti uspjeti da dovedemo veći broj turista, ali i sa druge strane da ćemo uspjeti da poboljšamo kvalitet turističke ponude”, kazao je Mijušković i zahvalio se svima koji su im pomogli da budu pravi domaćini turističkim vodičima iz Crne Gore.

Bonus video: