Bijelo Polje: Bicikla vežu za bandere jer nema parkinga

Koordinator projekata Aleksa Minić je kazao da je u toku druga faza projekta, a da je izgradnja parkinga predviđena u četvrtoj
112 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje biciklo, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje biciklo, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.07.2018. 18:41h

Bjelopoljci su prinuđeni da bicikle vezuju lancima za bandere, jer u trećem gradu po broju stanovnika u Crnoj Gori još nema parkinga za dvotočkaše.

U gradu nema ni staza, ni bilo kakve biciklističke infrastrukture.

Iz “Parking servisa” kažu da će to preduzeće postaviti parking za bicikla u naredne dvije tri sedmice na pet lokacija - ispred Opštine, zgrade Ekonomskog fakulteta, Doma zdravlja, MUP-a i Bolnice.

NVO “Razvojni centar” lani je pokrenula projekat izgradnje parkinga za bicikla, vrijedan 4.300 eura, ali realizacija zavisi od finansijera - Opštine, koja još nije uplatila novac.

Koordinator projekata Aleksa Minić je kazao da je u toku druga faza projekta, a da je izgradnja parkinga predviđena u četvrtoj.

Bijelo Polje nema organizovan gradski prevoz, zbog čega bi trebalo više afirmisati i koristiti alternativni prevoz, ističe on.

“Sve to dovodi do dodatnog saobraćajnog opterećenja gradskog jezgra. Ove probleme dodatno otežava nedovoljan broj parking mjesta za automobile, pa je zauzimanje trotoara četvorotočkašima česta pojava”.

Bjelopoljac Ruzmir Osmanović ukazao je na problem nedostatka biciklističkih staza.

“Želja mnogih sugrađana jeste izgradnja bar jedne biciklističke staze. Mi koji koristimo bicikl susrećemo se se sa raznim problemima, od nedostatka trotoara do loših i oštećenih asvaltnih puteva, zbog čega su biciklisti često prinuđeni da voze magistralnim putem. Biciklo je svugdje u svijetu prevozno sredstvo koje doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i razvoju zdravih stilova života. I dok Evropa teži smanjenju emisije gasova, mi sve radimo suprotno”

Bonus video: