Čarapić: Ako Zavala padne, sve pada u vodu

Odlazeća vrhovna tužiteljka sinoć na sjednici Nacionalne komisije uputila niz kritika na račun sudstva
68 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 07:02h

Odlazeća vrhovna tužiteljka Ranka Čarapić poručila je na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije da će ako Vrhovni sud ne obori odluku Apelacionog suda u slučaju “Zavala”, to biti opasno za sve buduće velike slučajeve i da će rezultati u borbi protiv korupcije biti ravni nuli i da će “ogroman rad tužilaštva pasti u vodu”.

Ona je ustvrdila da u borbi protiv korupcije nema rezultata zbog toga što nema pravnosnažnih presuda na osnovu kojih bi se trajno oduzela imovina. Čarapić je, prema informacijama “Vijesti”, o spornim predmetima obavijestila ministra pravde i predsjednika NK Duška Markovića i premijera Mila Đukanovića.

“Na jednoj strani postoji borba tužilaštva za svaki slučaj dok se na drugoj strani, prema mojim informacijama, dešava kao u slučaju Auto moto savez Budva, da je nakon osuđujuće presude odmah uslijedilo pomilovanje”, kazala je Čarapić na sjednici komisije koja je trajala do kasno u noć.

Reagovao je sudija Vrhovnog suda Radule Kojović navodeći da su njeni komentari da je sud kočnica ”neprimjereni i nekorektni”. On je rekao kako je “Zavala” ukinuta zbog “povrede odredaba postupka”.

Konjević pogriješio najavivši krivičnu prijavu

Kojović je zamjerio Markoviću što je dozvolio da Čarapić komentariše ”žive predmete” jer je prethodno odbijena takva inicijativa MANS-a, dok mu je Čarapić zamjerila što je nije zaštitio od komentara da je “bivši tužilac”, ističući da tu ne sjedi nepozvana. Marković je potvrdio da je njena primjedba na mjestu, kao i da je još VDT jer joj formalno nije istekla funkcija, nego samo mandat.

Odbijene sve inicijative MANS-a

Primjedbe na račun Markovića imala je i Vanja Ćalović (MANS) što je prethodno odbijena njena inicijativa koja se odnosila na propuste u velikim slučajevima korupcije.

“Problemi se ne bi događali da Ministarstvo pravde nije napravilo haos mijenjanjem KZ-a svake sezone”, rekla je Ćalović.

Za ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića je vrlo dobro što se otvorila rasprava jer smatra da dileme oko spornih pitanja ne treba stavljati pod tepih.

“A vi ste ih dugo stavljali pod tepih”, rekao je Konjević.

Odbijen je opredlog Ćalovićeve da se raspravlja o aferi “Snimak”, s obrazloženjem Markovića kako će tužilaštvo obavijestiti šta je u tom slučaju uradilo.

Kada se stiglo do problema oko biračkih spiskova, polemiku su vodili Konjević i Vuk Maraš koji je ministra optužio da krši zakon jer MUP nije postupio po svim inicijativama koje su mu predali predsjednički kanditati Miodrag Lekić i Filip Vujanović.

“Vi ste portparol Lekića”, uzvratio je Konjević, dodajući da je napravio grešku kada je najavio krivičnu prijavu protiv MANS-a od koje je u međuvremenu odustao.

Kontrolom prisluškivanja baviće se Skupština ili Vlada

U završnici sjednice jednoglasno je usvojen novi Akcioni plan, a prethodno je, većinom glasova, odbijeno 13 amandmana MANS-a. Jedan od njih je bio da se uvede kontrola nezakonitog prisluškivanja stranih diplomata, novinara, političara i NVO aktivista od strane ANB-a, što je kostatovano u izvještaju Stejt departmenta. On je modifikovan na način da tu kontrolu obavi Skupština ili eventualno Vlada preko generalnog inspektora.

Predloženo je da centralni birački spisak ubuduće kontroliše MUP. Odbijen je zahtjev MANS-a da pravo uvida u biračke spiskove imaju domaće i strane nevladine organizacije. Polemika je vođena i oko toga ko je povrijedio pravo na privatnost tajnim nadzorom.

Marković je istakao da je Crna Gora ispred Evrope po broju lica koje imaju pristup tajnim podacima. On je kazao da je razgovarao sa predstavnicima NATO-a i da je glavni problem pristupanju toj organizaciji “jer imamo nedozvoljeno širok broj lica koje imaju pristup tajnim podacima”.

Zašto Čarapić nije saslušala Đukanovića u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića?

Kada se stiglo do rasprave o nasilju nad novinarima, Ćalović je potencirala da ne može da vjeruje da je prvi tužilac dostavio informacije ravne tekstu “poluobaviještenog novinara”.

“Ne mogu da vjerujem da u slučaju ubistva Duška Jovanovića nijeste saslušali Mila Đukanovića koji je saopštio da zna ko je čovjek koji ga je ubio. Ne mogu da vjerujem da nijednom riječju nijeste pomenuli Miomira Mugošu u slučaju napada na urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića. Da ništa nije urađeno u slučaju Mladena Stojovića.

Evo, podsjetiću vas da mu je probijen obraz nakon gostovanja u emisiji u kojoj je govorio o fudbalskoj mafiji i pomenuo Brana Mićunovića”, rekla je Ćalović Čarapićevoj.

Čarapić je uzvratila kako neće da se osvrće na njene komentare “ni na njeno vaspitanje i manipulacije jer je to vrlo unosan posao”.

Ćalović je uzvratila da se “neće osvrtati na komentare VDT-a i njeno vaspitanje i ponašanje, koje je vrlo unosno dokle god je u parlamentu biraju na tu funkciju”. U raspravu se umiješao Marković upozoravajući Ćalović da ne može da se obraća tužiocu kao da je na optuženičkoj klupi, ali i da im dijeli moralne i političke lekcije.

Galerija

Bonus video: