Dirljivi susreti gorštaka iz Male Crne Gore sa unucima nakon pet mjeseci

Preostalo je još da se pročisti put do zimi nenaseljenih Gomila na Sinjajevini i Okruglice, sela lociranog na toj planini
108 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 18:30h

Rukovaoci na mehanizaciji "Zeković gradnje" i snjegočistačima Komunalnog preduzeća iz Žabljaka nakon 16 dana čišćenja, intenziviranog posljednja četiri dana, pročistili su snijeg sa 20 kilometara puta do sela Mala Crna Gora i na taj način nakon gotovo pet mjeseci povezali uglavnom staračka domaćinstva sa administrativnim centrom.

"Oko 18.30 časova sišli smo u selo. Mještani nijesu krili zadovoljstvo zbog ovog čina. I mi smo zadovoljni. Ljudima je vjerovatno počelo ponestajati osnovnih životnih namirnica iako su se po običaju jesenas pripremili za dugu zimu. Znali smo za njihovo gostoprimstvo koje je i ovom prilikom potvrđeno. Za našim mašinama pohrlila im je u posjetu rodbina iz Žabljaka ali i iz drugih krajeva.

Snijeg kakav u ove dane ni najstariji mještani opštine ne pamte, nije dozvoljavao da snjegočistači Komunalnog preduzeća sami pročiste ovaj pravac naročito oko pet kilometara preko prevoja Štuoc na koti 2.050 metara

Snijeg kakav u ove dane ni najstariji mještani opštine ne pamte, nije dozvoljavao da snjegočistači Komunalnog preduzeća sami pročiste ovaj pravac naročito oko pet kilometara preko prevoja Štuoc na koti 2.050 metara.

Zahvaljujući moćnom gusjeničaru "Zeković gradnje" sa dugim kranom na koji je montirana korpa utovarne lopate, za četiri dana i dvije neprespavane noći, ta najteža dionica je pročišćena i dobila izgled kanala ponegdje dubokog oko deset metara.

Zahvaljujući toj mašini pročišćeno je i kritičnih 600 metara puta prema selu Tepca.

Mašine jače od sniježnih nameta: Gorštaci iz Male Crne Gore više nisu odsječeni >>>

"Sve je to tačno, ali ne smijemo zaboraviti ogromnu volju Lazara Zekovića i njegovih ljudi ali i naših mašinista", kaže Radulović i dodaje da će utovarna lopata Komunalnog preduzeća u utorak čistiti snijeg do katuna toga sela.

Preostalo je još da se pročisti put do zimi nenaseljenih Gomila na Sinjajevini i Okruglice, sela lociranog na toj planini. Prema nepisanom pravilu, kampanja čišćenja snijega sa saobraćajnica u žabljačkoj opštini završava se u drugoj polovini maja na regionalnom putu Žabljak Plužine, dijelu "Durmitorskog prstena", značajne turističke ponude, kako za one koji žele obići Durmitor sa svih strana, tako i za učesnike raftinga, jer predstavlja najkraću saobraćajnicu od polazišta splavova i čamaca do Šćepan Polja.

Galerija

Bonus video: