Pejanović-Đurišić: Vojska će se reorganizovati smanjivanjem jedinica i komandi

Ona je danas razgovarala sa predstavnicima akademske zajednice i NVO sektora
0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2013. 16:42h

Vojska Crne Gore (VCG) reorganizovaće se kroz plansko smanjivanje jedinica, komandi, nepotrebnih infrastrukturnih lokacija i dopunu novoformiranih jedinica sa kadrom koji nedostaje, najavila je ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Ona je danas razgovarala sa predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora u cilju predstavljanja Strategijskog pregleda odbrane.

„Nacrtom novog Strategijskog pregleda odbrane pokušali smo da damo odgovor na pitanje u kom pravcu i na koji način treba nastaviti sa razvojem sistema odbrane da bi se ostvarili definisani nacionalni odbrambeni ciljevi“, istakla je Pejanović-Đurišić.

Reorganizacija Vojske, kako je navela, realizovaće se kroz plansko smanjivanje jedinica nepotrebnih infrastrukturnih lokacija, brojno smanjenje komandi i dopunu novoformiranih jedinica sa kadrom koji nedostaje.

Novim pregledom odbrane, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, utvrđene su glavne smjernice za planiranje i razvoj odbrane za naredni period, pri čemu se imalo u vidu da će realizacija datih preporuka biti uslovljena promjenom ekonomskih parametara koji neposredno utiču na finansiranje sistema odbrane.

„Inoviranim dokumentom određeni su prioriteti kojima se obezbjeđuje izvršavanje ustavne uloge VCG i ispunjavanje vojno- odbrambenih uslova za integraciju u NATO i Evropsku uniju“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su predstavnici nevladinog sektora naveli da današnji susret predstavlja dobru polaznu osnovu za realizaciju budućih zajedničkih projekata i inicijativa ,dok je iz akademske zajednice upućen poziv za saradnju u oblasti usavršavanja ljudskih resursa za potrebe tog resora i Vojske na univerzitetima u Crnoj Gori.

Pejanović- Đurišić kazala je da je takva komunikacija između Ministarstva i civilnog sektora više nego potrebna i izrazila uvjerenje da Crna Gora raspolaže stručnim kapacitetima da može na kvalitetan način da odgovori svim izazovima i reformama koje predstoje.

„Ministarstvo će i u narednom periodu organizovati slične aktivnosti a u cilju povećanja transparentnosti rada tog resora i Vojske , kao i radi kvalitetne razmjene mišljenja sa što većim brojem relevantnih subjekata i pojedinaca“, dodala je ona.

Bonus video: