Sindikati mašinovođa i otpravnika vozova potpisima protiv manjih plata

“Ministarstvo je predložilo smanjenje uz obraloženje da su naše visoke zarade uzrok gubitaka željezničkih kompanija"
82 pregleda 0 komentar(a)
Željeznica, Foto: Printscreen
Željeznica, Foto: Printscreen
Ažurirano: 29.04.2013. 15:00h

Na inicijativu sindikalnih organizacija koje zastupaju prava otpravnika vozova i mašinovođa u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) i Željezničkom prevozu (ŽP) sjutra će biti organizovano potpisivanje peticije protiv smanjenja plata zapošljenima u tim kompanijama koje su dogovorili uprave i reprezentativni sindikati.

Milorad Matović, predsjednik Sindikalne organizacije otpravnika vozova kazao je da se, pošto su smanjenje plata prihvatili reprezentativni sindikati, može steći utisak da su zapošljeni krivi za loše poslovanje željezničkih kompanija.

“Potpisivanjem akta o smanjenju zarada postupljeno je suprotno volji zapošljenih u našim društvima. Naše plate su već nekoliko puta smanjivane kroz krizni porez i razne takse i ostala smanjenja za koja i ne znamo zašto su rađena.

Prema našim saznanjima planirano je da se polovinom maja potpišu izmjene kolektivnog ugovora kojima će se ozvaničiti ovo smanjenje zarada. Zbog toga smo odlučili da pokrenemo potisivanje peticije da bi vidjeli je li po volji zapošljenih to što su dogovorile uprave i reprezentativni sindikati”, kazao je Matović.

Sa smanjenjem plata po preporuci Ministarstva saobraćaja ne slažu se ni predsjednik i sekretar Sindikalne organizacije mašinovođa Milan Vuković i Goran Nikočević.

“Ministarstvo je predložilo smanjenje uz obraloženje da su naše visoke zarade uzrok gubitaka željezničkih kompanija. Mi se ne slažemo sa tim nego su neke druge stvari doprinijele gubicima a ne naše plate”, kazao je Nikočević koji nije želio da kaže koje su to druge stvari niti da komentariše podatak da su sve četiri željezničke kompanije prošle godine poslovale sa gubicima.

Bonus video: