Rudari pismima i garancijama više ne vjeruju, traže novac

Za danas u podne najavljen je veliki protest rudara ispred jame u znak podrške kolegama koji su u njoj, ali i kao izraz nezadovoljstva zbog situacije u kojoj su se našli
19 komentar(a)
Rudnik boksita štrajk, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita štrajk, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.04.2013. 07:05h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, njih 30-ak, proveli su i treću noć u jami Biočki stan na Seocima u znak protesta što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320.000 eura.

U jamu je 26. aprila sišlo njih 20-ak, da bi im se u subotu veče oko 22 časa pridružilo i 12 radnika sektora Tunelogradnje.

Za danas u podne najavljen je veliki protest rudara ispred jame u znak podrške kolegama koji su u njoj, ali i kao izraz nezadovoljstva zbog situacije u kojoj su se našli.

Iako sada dolaze praznici, a samim tim je i mogućnost reagovanja nadležnih manja, radnici ne smatraju da su napravili pogrešan potez što su u jamu ušli sada a ne poslije praznika

Jedan od onih koji je jamu morao da napusti nakon dvije noći je i Radoje Mićković kome kao da nije bilo dovoljno problema zbog kojih je morao da uđe u jamu.

Sada su tu i dodatni – izgorjela mu je štala pa je morao da ide kući i pomaže porodici u saniranju štete.

Zoran Ćipranić, nekadašnji radnik jame, a sada površinskog kopa na Zagradu, kaže da je u unutra velika vlaga, da je voda na sve strane i da se stalno javljaju odroni.

"Stanje je katastrofalno, ali nadam se da ću izdržati koliko bude trebalo – pa makar to bilo i mjesec, dva“, kazao je Ćipranić.

Iako sada dolaze praznici, a samim tim je i mogućnost reagovanja nadležnih manja, radnici ne smatraju da su napravili pogrešan potez što su u jamu ušli sada a ne poslije praznika.

Predstavnik Vlade u Odboru Boksita, Predrag Stamatović kazao je da silazak u jamu i “ispostavljanje Vladi ultimativnih zahtjeva nije dobar put za rješavanje problema"

Rudari sada umjesto pozajmice od 320.000 eura koja je trebalo da posluži za isplatu septembarske i dijela oktobarske zarade traže isplatu svih sedam zarada i pokretanje proizvodnje koju je vlasnik, firma CEAK zaustavila u novembru 2011. godine.

"Umjesto da nam obezbijede 320.000 sada će Vladu naš silazak u jamu koštati oko dva miliona eura. Zaista ne znamo kome je u interesu da Boksiti ne rade”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović.

On je ponovio da su uslovi u jami koja je zatvorena u martu 2011. godine, nakon drugog protesta rudara, loši, da je gornja radionica puna vode i da se napravilo vještačko jezero.

Prema njegovim riječima, rudarima se niko do sada nije obraćao. Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Branko Gardašević juče je rudarima obezbijedio hranu i sokove, a podršku im je pružio i predsjednik granskog sindikata Miodrag Terzić koji se obavezao da će hranu i sokove obezbijediti za tri naredna dana.

Ispred jame su organizovana i stalna dežurstva kako bi se ako treba kolegama “našli pri ruci”.

Predstavnik Vlade u Odboru Boksita, Predrag Stamatović kazao je da silazak u jamu i “ispostavljanje Vladi ultimativnih zahtjeva nije dobar put za rješavanje problema u Rudnicima”, da se na taj način samo ugrožavaju životi ljudi i šalje loša poruka poslovnim partnerima.

Stamatović je kazao da “jedino realizacija dugoročnih poslovnih ugovora može biti pravi put za rješavanje problema u Boksitima” a da silazak u jamu stavlja pod “velikim znakom pitanja poslovne ugovore koji su bili na pragu realizacije”.

“Samo pare u džep i sve je završeno"

I Ranko Bezmarević je navikao da u jami “slavi ” praznike jer je u njoj dočekao Novu 2010, a sada će možda i 1. maj i Vaskrs.

On kaže da ih ovog puta nikakve garancije i pisma neće ubijediti da izađu.

“Samo pare u džep i sve je završeno. Nema nama praznika kada nemamo novca. Kod porodica ne možemo ići bez novca jer većina nas je u velikim kreditima, kuće su nam pod hipotekom, svi su nam računi blokirani i jedino rješenje je da novac tražimo od Vlade. Jeste da dolaze praznici ali neka nas pod zemljom a neka ovi iz Vlade slave sa svojim porodicama. Moram da priznam da sam mislio da je moj silazak u jamu završen u martu 2010. godine ali evo me opet”, poručio je Bezmarević.

Rudari Boksita prvi put su se zatvorili u jamu Biočki stan 28. decembra zbog kašnjenja plata i neizvjesne sudbine kompanije. Iz jame su izašli 5. januara kada su od premijera Mila Đukanovića dobili pismo da će im zarade biti isplaćene do kraja januara a ostala dugovanja do kraja februara.

Međutim, dugovanja im nijesu isplaćena kako je obećano pa su u jamu ponovo sišli 16. februara gdje su ovaj put ostali 25 dana.

Bonus video: