Toni (20) čeka na operaciju promjene pola: Užasno je roditi se u pogrešnom tijelu

Ovaj trans muškarac će biti prva osoba koja će tretman promjene pola raditi u crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi
271 pregleda 60 komentar(a)
samoća, plaža, odmor, Foto: Shutterstock
samoća, plaža, odmor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2013. 18:06h

Dvadesetogodišnji Toni, trans muškarac koji je biološki rođen u ženskom polu, u LGBT skloništu broji dane do početka medicinskog tretmana prilagođavanja pola rodu. Dok čeka, uspješno je promijenio lično ime i sada se zove onako kako je oduvijek želio, ipak, tek nakon hirurškog zahvata, ispričao je za "Život", konačno će početi da živi.

Ovaj trans muškarac rođen u jednom primorskom gradu, u, kako je rekao, pogrešnom polu, uskoro će biti prva osoba koja će tretman promjene pola raditi u crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi. Sa njim smo razgovarali o odluci koju je donio, njegovom životu, planovima. Ispričao je da mu nije bilo teško da donese odluku, jer je to njegova davna želja.

"Uopšte mi nije bilo teško da se odlučim na ovaj korak, jer se stvarno osjećam kao muškarac, što po sebi i jesam. To niko, ko se ne osjeća tako, ne može da razumije. Spreman sam, i da mi sad neko kaže pakuj se, sjutra je operacija, odmah bih otišao, bez ikakvog razmišljanja", priča Toni. Dodao je da je, od kad zna za sebe Toni, što su prihvatili i njegovi drugovi i drugarice, kao i da ga uopšte nije strah operacije.

"Uopšte mi nije bilo teško da se odlučim na ovaj korak, jer se stvarno osjećam kao muškarac, što po sebi i jesam. To niko, ko se ne osjeća tako, ne može da razumije"

Kaže kako će, nakon operacije, prvog dana kada izađe iz bolnice, početi “normalno da živi, poče život ispočetka”.

“Krivo mi je što sam rođen u pogrešnom tijelu, ne znam kome da prebacujem zbog toga, užasan je osjećaj biti zarobljen u pogrešnom tijelu, baš užasan. Ne postoji riječ kojom bi se to moglo opisati. Razmišljao sam o tome zašto sam baš ja morao da se rodim kao žensko, ali nikada nisam sebi mogao da odgovorim na to pitanje, a nije bilo nikoga ko bi mi na to pitanje odgovorio.

Najteže mi je bilo ljeti kada svi moji drugovi pođu na kupanje, a ja ne mogu da izađem i okupam se ili pođem i okupam se u garderobi", ispričao je on.

Naglašava da mu je jako bitno što ga najbliži prijatelji podržavaju i da i oni jedva čekaju da promijeni pol. Onima, koji su poput njega, zarobljeni u pogrešnom tijelu, poručuje da istraju.

"Uopšte ne treba da sakrivaju od sebe, već da to priznaju, prvo sebi, pa drugima. To kažem za one koji se ne kolebaju, već koji su stopostotno sigurni. Njima predlažem da potraže pomoć, kao što sam i ja našao organizaciju Progres, koja mi je u svemu pomogla i koja mi i dalje pomaže. Vjerujem da se oni i ne plaše da priznaju sebi, nego ih je strah kako će okolina reagovati na to, znam bar šest osoba u Crnoj Gori, koje je strah da priznaju kako se osjećaju. Ipak, preporučujem im da istraju u svojim željama i da ispune sebi san. Meni je ovo najveća želja", kazao je on.

Trans muškarac, prvi nad kojim će se u Crnoj Gori izvesti operacija promjene pola u željeni, dobro se informisao o onome što ga čeka kad sve počne.

"Moji planovi nakon operacije su da budem trans aktivista, da se zaposlim i stvorim porodicu. Još ne znam da li ću moći imati djecu prirodnim putem, vještačkim ili ću morati da ih usvojim, ali ću se snaći, jer moram da imam djecu"

Dodao je da se ne plaši toga da bi se kasnije mogao kajati zbog svoje odluke iako je čuo da se i to dešavalo.

"Moji planovi nakon operacije su da budem trans aktivista, da se zaposlim i stvorim porodicu. Još ne znam da li ću moći imati djecu prirodnim putem, vještačkim ili ću morati da ih usvojim, ali ću se snaći, jer moram da imam djecu", ispričao je on.

Operacija 10.000 eura

Postupak rodne konfirmacije, odnosno medicinski tretman, košta 10.000 eura, od čega osoba koja mijenja pol plaća 20 procenata, preostali odnos plaća država. Toniju LGBT Forum Progres, u čijem skloništu boravi već dvije godine, pomaže da prikupi novac za operaciju.

"Oni brinu o meni, jer ja nemam porodicu. Sakupljamo donacije da bi platili tih 20 odsto. Sam tretman kod nekog može trajati više, kod nekog manje i od toga će zavisiti i cijena zahvata. Mi se nadamo da će u mom slučaju biti 10.000, jer ja i sad izgledam kao muško, rijetko ko bi mogao primjetiti da nisam rođen kao muškarac", objašnjava Toni.

„Nikada nijesam imao intimne odnose”

U vezama, pojasnio je, nikada niko nije primijetio da je žensko, jer nikada nije ni imao intimne odnose. Sada nema djevojku, a za "Život" je otkrio da nikada nijedna od djevojaka sa kojima je bio, nije otkrila da je on rođen kao žensko.

"Nikada niko nije provalio. Nisam nikada ni sa kim imao intimne odnose i uvijek sam tražio da to bude normalna cura kojoj nije bitan seks", pojašanjava on.

Bilo i provokacija

Za dvije godine, koliko živi u Podgorici, nije imao problema, jer niko i ne zna da nije rođen kao Toni. Ipak je imao nekoliko neprijatnih situacija.

"Ponekad me neko pita jesam li muško ili žensko, a par puta su mi, dok sam prolazio kroz Pejton dobacivali, govoreći da skinem gaće kako bi vidjeli jesam li muško ili žensko", rekao je Toni. Ti problemi, nestaće nakon operacije, kaže.

Prvi put u Crnoj Gori

Uprkos tome što još nije razgovarao ni sa kim od ljekara Kliničkog centra i što nije ni određen tim koji će raditi zahvat kojem će se on podvrgnuti, očekuje da će do kraja godine početi sa tretmanom.

"Što se nas tiče, mi bi mogli početi odmah, ali Klinički centar još nije oformio tim koji će raditi promjenu pola, mada se nadamo da će u maju početi. Imali smo radionice na kojima su dolazili trans aktivisti iz regiona i ljekarka koja to radi i našim ljekarima”.

Bonus video: