GA: Vlada da preispita odluku o broju potpisa za e-peticije

Prema riječima Koljenovića, veliki pomak u pravcu obezbjeđivanja transparentnosti predstavlja odluka da se materijali sa sjednica Vlade objavljuju na njenom sajtu
0 komentar(a)
e-peticija, Foto: Screenshot
e-peticija, Foto: Screenshot
Ažurirano: 27.04.2013. 12:00h

Vlada treba, na nekoj od narednih sjednica, da preispita odluku o odbijanju predloga za smanjenje broja potpisa potrebnih za izglasavanje elektronskih peticija, saopšteno je iz Građanske alijanse (GA).

Vlada je u petak odbila predloge da se broj potpisa potrebnih za izglasavanje elektronskih peticija smanji sa šest hiljada na tri hiljade, i da se rok za potpisivanje peticija poveća sa 60 na 90 dana.

Edin Koljenović iz GA saopštio je da je GA na samom početku usvajanja Partnerstva otvorenih vlada (POV) podržala spremnost koju je Vlada pokazala kada je u pitanju planiranje povećanja transparetnosti i obezbjeđivanja veće otvorenosti prema građanima i njihovom uključivanju u kreiranje politika i ukupan rad Vlade.

“Od trenutka kada je Crna Gora postala članica POV-a usvajanjem Deklaracije otvorenih vlada prošlo je nešto više od godinu i po dana, a imajući u vidu tradicionalonu zatvorenost možemo reći da su napravljeni odrđeni pomaci”, naveo je on.

Prema riječima Koljenovića, veliki pomak u pravcu obezbjeđivanja transparentnosti predstavlja odluka da se materijali sa sjednica Vlade objavljuju na njenom sajtu.

“Ovim se omogućava svim građanima da na bolji način budu upućeni u ono šta jesu aktivnosti Vlade, bez interpertacije, a nama iz civilnog sektora da intenzivnije i konstruktivnije učestvujemo u njihovom poboljšanju”, ocijenio je on.

Kako se navodi u saopštenju, Operativni tim zadužen za implementaciju POV-a je u dosadašnjem periodu bio naročito posvećen platformi elektronskih peticija odnosno alatki Glas građana.

“Posebno ukazujemo da je ovaj Tim pokazao kapacitet da radi poboljšanju platforme Glas građana i u više navrata bio spreman da u saradnji sa civilnim sektorom dođe do najboljih rješenja o unaprijeđenju ove alatke”, naveo je Koljenović.

Bonus video: