Mašine jače od sniježnih nameta: Gorštaci iz Male Crne Gore više nisu odsječeni

Prema Crnoj Gori moćni gusjeničar sa dugim kranom, na čijem je kraju postavljena korpa od utovarne lopate, peo se na smetove i uklanjao snijeg
109 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2013. 10:39h

U pohod gorštacima Male Crne Gore, odsječenim od svijeta pola godine, prije 13 dana krenula je mehanizacija Komunalnog preduzeća.

Svih tih dana, sporo ali uspješno utovarne kašike savladavale su smetove. Sve dok se nijesu ispriječili ogromni smetovi obroncima Štuoca, kotom od preko 2.000 metara. Dalje su komunalci bili nemoćni jer doseg njihovih mašina nije bio dovoljan da se snijeg uklanja. Kako bi se posao priveo kraju i očistilo oko dva kilometra takvih nameta angažovana je mehanizacija DOO "Zeković kompani" iz Žabljaka.

Ne po prvi put jer Lazar Zeković godinama priskače u pomoć u ovakvim prilikama. Poslednji put prije nekoliko dana prilikom čišćenja puta prema Tepcima u kanjonu Tare gdje je uspješno probijao namete na oko 600 metara puta koji su dosezali visinu i do devet matara. Ovog puta kanali kroz snijeg neuporedivo su dublji.

Prema Crnoj Gori moćni gusjeničar sa dugim kranom, na čijem je kraju postavljena korpa od utovarne lopate, peo se na smetove i uklanjao snijeg sa puta do visine prihvatljive za snjegočistač sa roto frezom Komunalnog preduzeća.

Direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović kaže da je moćna mehanizacija privatnika sa Žabljaka angažovana radi efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja ovog posla.

Lazar Zeković očekuje da će za dva tri dana pročistiti najteži dio puta a lakši prema selu ponovo će čistiti mehanizacija komunalnog preduzeća.

Izuzimajući sela Gomile i Okruglica, svi lokalni putevi su pročišćeni. Ova dva sela na Sinjajevini su zimi nenaseljena a povratak stanovništva očekuje se narednih dana. Ubrzo će puteve prema njima pročistiti mehanizacija Komunalnog preduzeća čime će se stočarima omogućiti izdig. Nakon toga, jedini neprohodni pravac biće regionalni put prema Pivi, kroz masiv Durmitora i katune Dobri i Todorov do. Mehanizacija "Crnagoraputa" uobičajeno je čistila ovaj pravac tokom maja.

Galerija

Bonus video: