Otvorena sezona ribolova pod Durmitorom

"Dođi u nedjelju pa ćeš vidjeti koliko će nas biti", komentarisali su oni najstrastniji
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2013. 15:35h

Otvaranju sezone ribolova na najvećem od 18 „Gorskih oči“ Durmitora po pravilu je privlačilo znatno veći broj zaljubljenika udice.

Danas iznenađujuće malo, svega dvadesetak, uprkos činjenici da je ove sezone njima na raspolaganju malo jezero koje je protekle tri decenije važilo za strogi zabran.

Objašnjenje od svih, kako ribolovaca tako i zaposlenih u NP "Durmitor" jednostavno. Radni je dan a pecanje počinje u 14 i traje do 19 časova.

"Dođi u nedjelju pa ćeš vidjeti koliko će nas biti", komentarisali su oni najstrastniji koji su, pored ovdašnjih prispjeli iz Podgorice i Nikšića.

Sve su to odavno poznata lica koja su doprinijela da ovaj dan postane tradicija iz koje su stvorena brojna prijateljstva. Zato, kao su ranijih godina isticali, njima je važno da se ponovo druže i izrazgovaraju nakon pauze od prošle jeseni. Ulov im je uvijek bio u drugom planu.

Bukvalno sa profesorske katedre pravo na Crno jezero stigao je Božo Krstajić. Srdačan pozdrav sa svima a nama kaza da ga osim zavičajno varijante ovdje dovodi ljepota Durmitora.

"I prijatelji sa kojima se za kopnine družim pa se onda zimi ne vidimo ili rijetko vidimo. Naravno, i ljepota Crnog jezera i, prosto, pasija za ribolovom", kaže Krstajić.

On je uslove za ribolov ocijenio zadovoljavajućim i to objasnio.

"Što je najbolje, riba je autohtona mada čujem da ima i drugih vrsta koje ovoj vodi nijesu prijemčive. Nadam se da će svi, počevo do Nacionalnog parka, nas ribolovaca i svi drugi dobronamjerni voditi više računa o svemu ovom", kazao je Krstajić.

Njegov kolega Rašo Rutešić očekuje dobar ribolov vodeći se iskustvima sa otvaranja ranijih godina.

"Optimizam zasnivam i na okolnosti da se peca na malom jezeru koje je bilo pod dugogodišnjim zabranom. Novi tereni su i fina promjena. Ipak ulov nije u prvom planu pravim ribolovcima. Važno je i drugo. Ova priroda mami ali i druženje sa skoro istom ekipom od koje sam se jesenas rastao", kaže profesor Rutešić.

Kao i ranije, ovaj dan nije mogao proći bez Vlastimira Golubovića koji nije krio niti mogao sakriti zadovoljstvo.

"Dođi u nedjelju pa ćeš vidjeti koliko će nas biti", komentarisali su oni najstrastniji

"Ovo je spontano jer se nakon duge zime ponovo srećemo. Zadovoljstvo je prisustvovati ovom simboličnom trenutku jer se dešava na ovom dragulju crnogorskih voda. Ulov je apsolutno sporedan u odnosu na obnavljanje starih i stvaranje novih prijateljstava."

Ko je kako prošao znaju njihovi torbaci i lovočuvari. Niko nije bio nezadovoljan. Uprkos činjenici da su brojni mamci ostali u škripovima malog jezera.

Nov teren i nepoznavanje podvodne konfiguracije uzrokovao je kidanje brižljivo odabiranih mamaca. Niko ni zbog toga ne žali. Niti se žale na cijenu dnevne dozvole koja je iznosila 20 eura. Nezvanično, toliko je predviđeno cjenovnikom i tokom naredne sezone.

Galerija

Bonus video: