Obezbijeđen implant za 6-godišnjeg Marka: Dobijena jedna bitka

„Poslije dugo muke, borbe i čekanja sve je krenulo kako treba. I to je dobar znak", kaže Markov otac Zoran
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2013. 13:57h

Šestogodišnjem Marku Raduloviću iz sela Šume, 12 kilometara od Nikšića, koji od rođenja ne čuje i ne govori u maju će biti izvršena ugradnja kohlearnog implanta. Cijena implanta je oko 22.000 eura i njegovi roditelji su se putem medija obratili ljudima dobre volje da im pomognu da Marko dobije sluh.

Reagovali su pojedinci, firme, ali i ministar zdravlja Miodrag Radunović.

„Bili smo kod ministra zdravlja koji nam je kazao da nema potrebe da se sakuplja novac za Marka, već da će Ministarstvo i Fond zdravstva dati implant. Uputio nas je na dr Miroljuba Todorovića na Cetinje, kome smo odnijeli kompletnu dokumentaciju i koji nam je kazao da je Markov slučaj prošao konzilijum i da će operacija biti završena u maju. Kazao nam je da mu je žao što smo toliko čekali i da postoji mogućnost, ako želimo, da doplatimo par hiljada eura, tačnije 4.320, da se Marku ugradi najsavremeniji implant. Naravno da ćemo to uraditi“, kazao je „Vijestima“ Markov otac Zoran.

Marko ima i problema sa bubrezima – na rođenju je ostao bez kiseonika, zbog čega mu bubrezi pet dana nijesu radili, tako da je dobio hronično oboljenje insuficijencije. Roditelji su svjesni da mu slijedi dijaliza ili transplantacija, ali se nadaju da do toga neće brzo doći.

„Željeli bismo da se zahvalimo svima, od ministra, preko ljekara u Podgorici i na Cetinju, dr Lejle Rovčanin, kao i svim ljudima koji su nam pružili podršku, kako materijalnu, tako i moralnu. Veliko hvala i studentima, jer zaista je divan gest to što su odlučili da učestvuju u akciji i pomognu Marku. Hvala i medijima. Ne znam kako da se zahvalim svima koji su pomogli“, kazao je Zoran.

Zahvaljujući ljudima dobre volje Radulovićima je uplaćeno nešto preko 6.000 eura tako da će moći da doplate 4.320 eura za ugradnju najsavremenijeg implanta. Iako Markovim roditeljima, Ani i Zoranu, nakon operacije predstoji nova borba, za govor, i iako im je potrebno dosta sredstava, jer je samo Zoran zaposlen zamolili su da se više ne objavljuje žiro-račun. Snaći će se, kažu, kako znaju i umiju, jer ima još ljudi kojima je potrebna pomoć, a Marko će dobiti implant.

„Poslije dugo muke, borbe i čekanja sve je krenulo kako treba. I to je dobar znak. Najbitnije je da se sada Marko operiše. Nakon ugradnje implanta predstoji nova borba za govor. Dr Todorović je kazao da Marko mora provesti jedno vrijeme u Kotoru, jer je to dobro za njega, pa ćemo se smjenjivati supruga i ja i nekako snalaziti. Moramo nastaviti sa logopedom, koga moramo i privatno angažovati kako bi Marko svakodnevno vježbao. Kazali su nam da postoji velika šansa da Marko nakon što dobije sluh i progovori, ali da treba veliki rad i trud. Ne bježimo od toga, a ako treba nećemo ni kući dolaziti, svuda ćemo ići samo da Marko i progovori. Zamislite naše sreće da od naredne godine Marko krene sa redovnom nastavom, da ga drugovi konačno razumiju, da ima normalno djetinjstvo“, kazao je Zoran.

Iako nijesu željeli da se objavljuje njihov gest, jer kako rekoše ne čine dobro djelo zarad medijske pažnje, ipak treba pomenuti da je fabrika za proizvodnju nameštaja “MB tim” iz Nikšića, nekadašnji “Javorak”, Markovim roditeljima uplatila hiljadu eura i svim poslovnim partnerima poslala cirkularno pismo u kome ih mole da pomognu onoliko koliko to njihovi uslovi dozvoljavaju.

Galerija

Bonus video: