Neka nam sada objasne slučaj Nasera Keljmendija

MANS traži od Duška Markovića dopunu dnevnog reda rasprave na sljedećoj sjednici Nacionalne komisije za antikorupciju
3 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2013. 13:40h

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović zatražila je juče da se na predstojećoj sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije, raspravlja i o primjeni odloženog krivičnog gonjenja u slučaju Nasera Keljmendija. Ona je predložila i utvrđivanje eventualnih nezakonitosti u postupanju tužilaštva u ovom, ali i drugim slučajevima odloženog krivičnog gonjenja.

„Smatramo da je jako bitno da se pred Nacionalnom komisijom povede rasprava oko načina na koji crnogorsko tužilaštvo koristi institut odloženog krivičnog gonjenja, kako se više ne bi dešavalo da kriminalci najvišeg ranga izbjegnu zatvorsku kaznu za krivična djela koja su počinili“, ističe se u obrazloženju koje je dostavljeno potpredsjedniku Vlade i predsjedniku Nacionalne komisije Dušku Markoviću.

Ćalović je podsjetila da je tužilaštvo 7. maja 2012. godine obavijestilo javnost da je Naser Keljmendi uplatio po 5.000 eura dječjem vrtiću "Solidarnost" i osnovnoj školi "Maršal Tito" u Ulcinju, čime se, primjenom instituta krivičnog gonjenja, protiv njega okončao krivični postupak za krivično djelo gradnje objekta bez građevinske dozvole, koje je, kako ističe, priznao.

„Keljmendi je sa 10.000 eura praktično otkupio pravo da izbjegne krivično gonjenje, pa je državno tužilaštvo nezakonito omogućilo izbjegavanje krivične odgovornosti licu koje je imovinu steklo trgovinom narkoticima i koje krivičnu odgovornost izbjegava uplatom prljavog novca vrtićima i školama”, piše u obrazloženju.

Ćalović je predložila i da Nacionalna komisija zatraži od Vrhovnog državnog tužilaštva dostavljanje pisanog izvještaja sa konkretnim informacijama i svu relevantnu dokumentaciju u vezi sa slučajem Keljmendi.

Bonus video: