Crna Gora predsjedava Dekadom uključenja Roma

"Slaba ekonomska moć, loši uslovi življenja i neprihvaćenost su samo neki od razloga njihovog lošeg položaja u društvu", kazao je Numanović
1 komentar(a)
Suad Numanović, Dekada uključenja Roma, Foto: Zoran Đurić
Suad Numanović, Dekada uključenja Roma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.04.2013. 13:10h

Crna Gora će, u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Dekadom uključenja Roma 2005-2015, koje će početi od juna, učiniti sve što je najbolje za Rome, ali i za Crnu Goru, poručio je ministar za ljudska i manjska prava Suad Numanović.

On je na okruglom stolu o predlogu plana predsjedavanja, kazao je da je cilj da Crna Gora pokaže posvećenost poboljšanju statusa Roma, ali i da pokrene još neka pitanja koja se tiču njihove dalje integracije.

"Romi su najugroženija manjina. Slaba ekonomska moć, loši uslovi življenja i neprihvaćenost su samo neki od razloga njihovog lošeg položaja u društvu", kazao je Numanović, podsjećajući da je Crna Gora 2005. usvojila akcioni plan za implementaciju Dekade, a 2007. godine Strategiju za poboljšanje položaja RAE populacije.

Te aktiovnosti su, kako je kazao, rezultirale "značajnim i vidnim, ali ne i dovoljnim pozitivnim promjenama".

"Za promjenu na bolje potrebno je da se dosljedno sprovode definisana sistemska rješenja i da se u proces uključe svi akteri", poručio je Numanović.

Iz nevladinog sektora su pozdravili pozitivne pomake, ali su naglasili da ima još posla na tom polju.

"Romkinje i Egipćanke imaju loš status, jer su diskriminisane i u porodici i u društvu, ali o tome je počelo da se priča. One se uključuju i sistem, što je pozitivno", kazala je Fatima Naza iz Centra za romske inicijative.

Vaselj Beganaj iz Romskog kruga kazao je da Romi ne mogu da budu zadovoljni stanjem, jer se moglo više i konkretnije.

"Državne institucije i međunarodne organizacije miješaju problematiku domicilnih Roma i onih raseljenih sa Kosova", poručio je Beganaj.

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Lubomir Kopaj, kazao je da je broj obrazovanih Roma u Crnoj Gori, koji profesionalno i aktivno doprinose društvu, najefikasnije sredstvo protiv stereotipa i predrasuda.

"Osim izdvajanja finansijskih sredstava za sprovođenje aktivnosti iz Dekade, crnogorske institucije bi trebalo da nastave da produbljuju saradnju sa romskim zajednicama“, rekao je Kopaj.

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski, podsjetio je da su pripadnici RAE populacije najugroženija manjina u Crnoj Gori, da nemaju jasan pravni status i da se suočavaju sa diskriminacijom.

Bonus video: