Predstavljen spot kampanje "Govorimo o mogućnostima"

Djeca sa smetnjama u razvoju su često suočena sa raznim oblicima diskriminacije. Smetnje u razvoju ne definišu dijete. Definišu ga sposobnosti i potencijal
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 12:44h

Smetnje u razvoju ne mijenjaju ljudska prava i ona su jednaka za svaku osobu, kazao je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

On je, na promociji spota UNICEF-ove kampanje Govorimo o mogućnostima, kazao da su djeca sa smetnjama u razvoju često suočena sa raznim oblicima diskriminacije.

"Putem spota želimo da pozovemo sve škole, sportske klubove i lokalne zajednice da sprovedu neophodne pripreme kako bi omogućili djeci sa smetnjama u razvoju da imaju pristup igralištima i da se bave sportom sa svojim vršnjacima, jer smetnje u razvoju ne definišu dijete. Definišu ga sposobnosti i potencijal", rekao je Perks.

On se zahvalio Anđeli Bulatović na učešću u spotu, navodeći da je ponosan što je ona postala prijatelj kampanje.

"Od velikog je značaja da crnogorski šampioni poput Anđele promovišu stvaranje društva koje ne diskriminiše ni jedno dijete i koje svima pruža jednake mogućnosti", rekao je Perks.

Saopšteno je da spot predstavlja animaciju koja promoviše pravo svakog djeteta da učestvuje u igri i sportskim aktivnostima na jednakoj osnovi sa drugom djecom.

Realizovalo ga je predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori, a članovi projekta su rukometna reprezentativka Anđela Bulatović i sportisti Specijalne Olimpijade Ivan Stojanović i Lazar Živković.

"Od velikog je značaja da crnogorski šampioni poput Anđele promovišu stvaranje društva koje ne diskriminiše ni jedno dijete i koje svima pruža jednake mogućnosti", rekao je Perks

Rukometna reprezentativka, Bulatović kazala je da društvo mora pržiti mogućnost djeci ometenoj u razvoju da pokažu šta znaju i koliko mogu.

"Sva djeca imaju pravo i zaslužuju mogućnost, iako mnogi od njih neće postati profesionalni sportisti. Sportske aktivnosti su od izuzetnog značaja za pojedince svih uzrasta kako bi vodili zdrav i ispunjen život", rekla je Bulatović.

Mladi sportisti Specijalne Olimpijade Crne Gore Ivan Stojanović i Lazar Živković podsjetili su javnost na važnost pružanja mogućnosti i podrške djeci ometenoj u razvoju koja žele da se bave sportom.

"Drago mi je što sam u prilici da sa vama podijelim iskustva i uspjehe. Smatram da uz pravu šansu i ostala djeca ometena u razvoju mogu da ostvare sportske uspjehe", rekao je Živković.

On je osvajač dvije zlatne medalje u alpskom skijanju i tri zlatna odličja u malom fudbalu.

Stojanović je naglasio sociološku funkciju sporta, koja je podjednako važna kao i takmičarska.

"Sport mi je, osim sportskih uspjeha, pomogao da upoznam mnoge ljude, nove kulture, da proputujem, što svakako ne bih bio u prilici da se nijesam bavio sportom", kazao je Stojanović.

On je osvojio tri zlatne medalje u malom fudbalu.

Novi TV spot predstavlja dio tekuće kampanje Govorimo o mogućnostima, koju su 2010. godine inicirali UNICEF i Vlada Crne Gore kako bi promovisali jednaka prava i mogućnosti za djecu sa smetnjama u razvoju.

Kampanja je do sada pozitivno uticala na svakog četvrtog građanina da promijeni ponašanje prema djeci sa smetnjama u razvoju.

Galerija

Bonus video: