Vuković: Ljutim se samo kad su namješteni tenderi

Direktorica firme Osmi red odgovorila ministru Miodragu Radunoviću
371 pregleda 3 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2013. 16:17h

Direktorica firme Osmi red, Angelina Vuković, uputila je juče otvoreno pismo ministru zdravlja Miodragu Radunoviću povodom tvrdnji iz Ministarstva zdravlja u vezi sa sumnjom da je bilo korupcije u prošlogodišnjoj nabavci rendgen i ultrazvuk aparata.

Iz kabineta ministra su saopštili da su svu dokumentaciju u vezi sa tim tenderom predali policiji na upoznavanje, ali i naglasili da je indikativno da se Osmi red „uvijek žali na odluke tenderske komisije, pominje i krivi korupciju, etiketira ljude i institucije, i to uvijek kada izgubi tender“.

Prošlogodišnji tender vrijedan 440 hiljada eura dobile su dvije podgoričke firme Urion i PDG, a posao je finansiran iz kredita Svjetske banke.

„Gospodine ministre, ovo je drugi put da preko novina izjavite, bez argumenata, da se ljutim kada izgubim na tenderu. Podsjetiću čitaoce da je tada izjavljeno: „Ko gubi ima pravo da se ljuti“ a sada: „Ko gubi ima pravo da se buni”. Prvi put, gospodine ministre, niste bili u pravu. Odluka Upravnog suda broj 926/07 potvrdila je naše stajalište. Podsjetiću Vas da se radilo o tenderu 15/06 za laboratoriju. Tada sam Vam se obraćala šest puta u tri mjeseca prije mog obraćanja medijima. Odgovora nije bilo. Ćutanje administracije. Podsjetiću Vas da ste tada prenebregnuli činjenicu da je sporna firma imala rješenje Ministarstva zdravlja, a nije imala neophodan kadar potreban za obavljanje posla koji je definisan kao trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima“, ističe se u pismu Angeline Vuković.

Ona je dodala da sada, „tri godine kasnije ponovo se bije bitka da se nanovo osporena legitimnost iste firme od Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, odbrani i formalizuje“.

„Što se tiče tendera Svjetske banke „Procurement of Primary Health Care Medical Equipment Ifb #: MNE-AF-MHSIP-7819-ICB -G-11-B-312“ nisu vas dobro informisali da se nije tražila izmjena tehničke specifikacije. Tražili su je drugi brendovi koji su željeli da učestvuju na tenderu. Nije im ni odgovoreno. Dokaze imamo. Zato smo od Svjetske banke zatražili informaciju koji je sud nadležan kako bi pokrenuli tužbu za utvrđivanje odgovornosti, a po uzoru na ostale i za nadoknadu štete. Tenderska procedura (Bidding documentation and Guidelines ) Ministarstvo zdravlja definiše kao zajmoprimca i odgovornu instituciju. Šta ste nam Vi odgovorili? Naravno da posjedujemo jedan od Vaših rijetkih odgovora“, dodala je Vuković.

Ona je navela da i prije i sada naglašava “da zakon ne bude zaklon“.

„Na kraju, mala - nebitna digresija. Kao dugogodišnja prvakinja Crne Gore u šahu (Osmi red – D ), naučila sam i te kako sportski podnositi poraz i od boljih i od gorih – nebitno, ali pri ravnopravnim uslovima. Znaju to kolege u mnogim konkurentskim firmama, a i Vi. Samo ne pristajem na neravnopravne uslove, protekcionizam i štetu koju on donosi. Tu štetu plaćaju svi poreski obveznici Crne Gore“, zaključila je Vuković.

Vlasnik Uriona: Moglo je da konkuriše više firmi

Vlasnik Uriona, koji je pobijedio na dijelu spornog tendera, Milan Ćuković rekao je da ta firma zastupnik više poznatih svjetskih proizvođača i da se redovno prijavljuju na tendere.

„Što se tiče tenderske specifikacije ona se piše po proceduri Svjetske banke i to rade njihovi stručni saradnici. Svi učesnici na tenderu imali su pravo žalbe u određenom roku. Kao inžinjer znam i mogu reći da je za specifikaciju u navedenom slučaju moglo da konkuriše na tender najmanje 5-6 renomiranih svjetskih firmi“, istakao je Ćuković.

Na pitanje da li je povodom tendera za nabavku rendgena i ultrazvučnih aparata davao do sada bilo kakvu izjavu policiji, koja je pokrenula istragu i provjerava ovaj tender, Ćuković je odgovorio da od njih niko nije tražio nikakvu izjavu.

Budući da je posljednjih 15-ak godina Urion bio vodeći kada je u pitanju nabavka medicinske opreme u Crnoj Gori, “Vijesti” su pitale i da li su tačne spekulacije da imaju pokrovitelja i „dobre veze“ u nikšićkom odboru DPS-a, Ćuković je odgovorio: „Uopšte nijesmo ni članovi partije, samo smo distributeri vodećih svjetskih proizvođača: Simensa, Bregera, Džonsona, Gambra”.

Bonus video: