Poziv nadležnima: Utvrdite gdje je smeće sa Ćemovskog polja

Iz Ministarstva i NVO “Green home” pozvali nadležne da ispitaju optužbe Ibrahima Kajošaja
74 pregleda 1 komentar(a)
Ćemovsko polje, Foto: Luka Zeković
Ćemovsko polje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2013. 16:57h

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i NVO “Green home” pozvali su nadležne iz Glavnog grada da utvrde da li je otpad sakupljen u nedjelju, u akciji čišćenja Ćemovskog polja, odlagan na za to propisanim mjestima.

“Ukoliko otpad koji je odvežen nakon akcije čišćenja nije odlagan na propisan način i na odgovarajućoj lokaciji, neophodno je hitno utvrditi odgovornost, kako se takvi propusti, ukoliko ih je bilo, ne bi ponavljali“, piše u zajedničkom saopštenju povodom juče objavljenog teksta u “Vijestima” pod naslovom “Čiste jednu, prave drugu deponiju“.

Namještenik za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u GO Tuzi Ibrahim Kajošaj optužio je prekjuče JP „Čistoća“ da su po završetku akcije prikupljeni otpad istovarili nedaleko od očišćenje lokacije, u rupe na Ćemovskom polju, nastale eksploatacijom zemlje. Na fotografijama dostavljenim “Vijestima” vidi se da radnici “Čistoće” odlažu smeće u pomenute rupe.

Iz „Čistoće“ su pojasnili da su u rupe odlagali građevinski otpad, a ne prikupljeno smeće, koje je, tvrde, završilo na gradskoj deponiji...

Iz Ministarstva i NVO “Green home” saopšteno je da su čišćenje Ćemovskog polja organizovali sa ciljem “podizanja svijesti o rizicima u životnoj sredini i neophodnosti da svako od nas da doprinos očuvanju ovog prirodno bogatog, ali malog prostora u kome će sjutra živote graditi naša djeca”.

Apelovali su na odgovoran odnos svih, a posebno institucija koje se bave pitanjima životne sredine i odlaganja otpada, prema važnom poslu kojim se bave.

„Akciju smatramo indikatorom kvaliteta saradnje institucija, NVO sektora i građana, te pokazateljem da individualni napori, ukoliko su udruženi, mogu imati značajne efekte. Upravo zato ne smijemo nijednog trenutka dozvoliti da se ti ciljevi i efekti koji smo postigli, na bilo koji način, dovode u pitanje”, piše u saopštenju.

Bonus video: