Graditelji auto-otpada u Kličevu: Učinićemo sve da spasimo Carev most

"Ako vlasnik ostane pri odluci da ovdje pravi otpad, dežuraćemo kako bismo ga spriječili da ideju sprovede u djelo"
225 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 20:58h

Moguća gradnja auto-otpada u blizini Carevog mosta u Nikšiću izazvala je revolt stanovnika Kličeva, najveće mjesne zajednice u gradu pod Trebjesom, gdje živi oko 15.000 stanovnika. Riješeni su, kako su juče kazali, da brane most koji je davno zaslužio da bude stavljen pod zaštitu države.

"Sakupljeno je oko 200 potpisa mještana Kličeva koji su protiv gradnje auto-otpada pored spomenika kakav je Carev most. Učinićemo sve da se ne gradi ovakva deponija. Institucije su do sada na našoj strani i mislim da niko neće dozvoliti da ovdje bude auto-otpad. Ukoliko vlasnik ostane pri odluci da ovdje pravi otpad, preduzećemo radikalne mjere koje bi podrazumijevale dežurstva, kako bismo ga spriječili da ideju sprovede u djelo”, kazao je sekretar MZ Kličevo Veselin Mirković.

Predsjednik MZ Dušan Nikčević kazao je da su ga komšije krajem februara obavijestile da Vladimir Lemajić planira izgradnju auto-otpada u blizini mosta i da su od njega tražili da preduzme odgovarajuće radnje da do toga ne dođe.

Institucije su do sada na našoj strani i mislim da niko neće dozvoliti da ovdje bude auto-otpad, rekao je sekretar MZ Kličevo Veselin Mirković

On je rekao da je sa načelnicom Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milicom Zorić razgovarao o planiranoj gradnji auto-otpada i da mu je ona rekla da je Lemajić podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, te da u njemu piše da planira da gradi stambeno-poslovni objekat.

“Ona mi je rekla da u urbanističko-tehničkim uslovima stoji klauzula da ne može dobiti građevinsku dozvolu ukoliko ne dobije saglasnost od Ministarstva kulture. Prije petnaestak dana dolazili su iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara sa Cetinja, obišli spomenik, i nadamo se da će uskoro donijeti rješenje da Carev most bude stavljen pod zaštitu države. To je davno trebalo da se desi, jer ovo je kulturno-istorijski spomenik po kom je Nikšić prepoznatljiv”, kazao je Nikčević.

"Doći će do plavljenja imanja": Miodrag Nikčević, Foto: Ivan Petrušić

Miodrag Nikčević, čija kuća je u blizini budućeg otpada, kazao je da će mještani zbog toga imati i dodatnih problema.

“Ovaj prostor plavi i 2010. godine sam bio poplavljen. Zbog gradnje auto-otpada i nasipa koje vlasnik pravi, kada krenu kiše doći će do podizanja nivoa vode i plavljenja imanja i objekata. Nećemo dozvoliti da neko ovdje pravi auto-otpad, a mislim da će morati za mišljenje da pitaju i nas 15.000 stanovnika”, kazao je Miodrag Nikčević.

Mještani smatraju da Carev most nije zaštićen kako bi to trebalo da bude i da im nije jasno zbog čega stoji saobraćajni znak da je preko njega zabranjeno kretanje kamiona nosivosti veće od pet tona, kada takvi svakodnevno tuda prolaze.

“Ovuda će ići i krak koji vodi od Bulevara 13. jul i planirana je izgradnja šetališta. I danas ovdje prođe dnevno pedesetak šetača, prođu majke sa djecom, mladi i stari, a neko tu namjerava da pravi auto-otpad. Državne institucije ne smiju dozvoliti da se tako nešto dogodi”, kategoričan je Nikčević.

Mještani smatraju da Carev most nije zaštićen kako bi to trebalo da bude i da im nije jasno zbog čega stoji saobraćajni znak da je preko njega zabranjeno kretanje kamiona nosivosti veće od pet tona, kada takvi svakodnevno tuda prolaze

Mještani Nikšića, kao i nadležne institucije, godinama traže od državnih organa da most, dug 269 metara, na sredini visok preko 13 metara, i koji je izgrađen od tesanog kamena i podignut na svodovima koje čine 18 okana, konačno bude stavljen pod zaštitu države.

Zna se šta i gdje može da se pravi

Kako je “Vijestima” pojašnjeno iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, oni su 6. marta od Lemajića dobili zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova. Od tog sekretarijata Lemajić je 10. aprila dobio urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije u kojima stoji šta je od dokumenata potrebno da pribavi, ali i šta na toj lokaciji može da gradi.

“Tek kada sve ispoštuje i pribavi sve potrebne dozvole moći će da preda zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. U urbanističko-tehničkim uslovima stoji da objekat koji može da gradi može biti trgovački, ugostiteljsko-smješteni, kulturno zabavni, administrativni i zdravstveno-socijalni, a da je prije podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole zainteresovano lice dužno da dostavi konačni akt izdat od Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore o statusu objekta Carev most i obimu zaštićenog pojasa”, kazali su iz sekretarijata.

Oni su “Vijestima” pokazali plan gradnje Bulevara 13. jul iz koga se vidi da je plac Lemajića udaljen oko 600 do 700 metara od Carevog mosta, a dali su na uvid i zahtjev koje je Lemajić podnio za gradnju poslovno-stambenog objekta, kao i odobrene urbanističko-tehničke uslove.

Lemajić: Ne radim ništa mimo zakona

Vladimir Lemajić je u telefonskom razgovoru “Vijestima” kazao da ne radi ništa mimo zakona i da će sa gradnjom početi tek kada prikupi sve potrebne dozvole.

“Neću ništa raditi dok ne izvadim svu potrebnu dokumentaciju. Vjerujem u institucije i redom ću tražiti sve potrebne papire. Iz Ministarstva kulture su izlazili na teren i vidjećemo kakva će njihova odluka biti.

U svakom slučaju, ne radim ništa unaprijed, niti mimo zakona. Možda budem pravio auto-otpad, ali u svakom slučaju neću raditi ništa dok ne dobijem sva potrebna dokumenta”, kazao je Lemajić.

Galerija

Bonus video: