Policija provjerava tender Ministarstva zdravlja od 440.000 eura

Nabavka medicinske opreme iz kredita Svjetske banke, sprovedena je tokom Projekta unapređenja sistema zdravstva
86 pregleda 0 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2013. 07:33h

Uprava policije pokrenula je istragu i provjerava prošlogodišnji postupak nabavke rendgenskih i ultrazvučnih aparata i komore za razvijanje filmova, koji je organizovalo Ministarstvo zdravlja, a posao je finansiran iz kredita Svjetske banke, potvrđeno je "Vijestima".

Ove poslove dobile su firme PDG i Urion, a žalila se kompanija Osmi red.

U svojstvu građanina nedavno je tim povodom ispostavi kriminalističke policije - Ekspozituri za suzbijanje privrednog kriminala izjavu dala Angelina Vuković, direktorica firme Osmi red, koja je učestvovala na ovom nadmetanju.

Ona zbog niza čudnih dešavanja na nadmetanju otvoreno sumnja da je bilo korupcije.

"Tender je bio vrijedan 440.000 eura, a naša ponuda je bila jeftinija za čak oko 130.000, ali su nas diskvalifikovali jer je neko napravio zaključanu tendersku specifikaciju zbog čega se nisu javili na ovom nadmetanju veliki brendovi. Ja sam se osmjelila da se prijavim za nadmetanje sa udruženom ponudom više svjetskih proizvođača, ispunila sve tenderske zahtjeve, ali sam diskvalifikovana", otkriva za "Vijesti" Angelina Vuković.

Direktorka firme Osmi red u svojstvu građanina dala izjavu policiji (izvod)

Zaključana tenderska specifikacija znači da naručilac napravi tehničku specifikaciju kojoj u cjelosti može da odgovori samo jedna kompanija.

Nabavka medicinske opreme iz kredita Svjetske banke, sprovedena je tokom Projekta unapređenja sistema zdravstva, a realizovana u skladu sa potrebama zdravstvenih institucija.

Tender na kojem je kupljena oprema za zdravstvene ustanove širom Crne Gore bio je vrijedan oko 440.000 eura.

Ministarstvo: Izgubili posao pa traže krivca

Iz kabineta ministra zdravlja Miodraga Radunovića kazali su da su svu dokumentaciju, u vezi s tenderom, predali policiji na upoznavanje.

"Vjerujući u institucije sistema sigurni smo da će nadležni organi utvrditi činjenično stanje, i eventualno postojanje sumnje na korupciju, koju Ministarstvo zdravlja osuđuje i konstantno se bori protiv nje", kazali su iz tog resora.

Napominju da su nadležnosti Jedinice za tehničku pomoć koju je formiralo Ministarstvo finansija (TSU) bile procedure vezane za angažovanje izvođača, nabavku robe, angažovanje konsultanata, kao i proces javnih nabavki.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: