Nikako da krene modernizacija crnogorske radio-difuzije: Sve zavisi od Drenkovskog

Delegacija EU je izabrala Drenkovskog da presudi, iako je on odlučivao o tome čija će oprema biti kupljena
2 komentar(a)
TV, Foto: Zoran Đurić
TV, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.04.2013. 18:35h

Skupi projekat digitalizacije crnogorske radio-difuzije neraskidivo je vezan za makedonskog i EU stručnjaka Mihaila Drenkovskog, koji je prisutan u svim fazama procesa koji se odugovlači već nekoliko godina. Drenkovski je bio zadužen i da bira i da ocjenjuje, pa onda da presuđuje u jednoj istoj stvari.

Drenkovskog je krajem 2009. godine angažovala podgorička kancelarija Evropske komisije da pripremi tendersku dokumentaciju za projekat digitalizacije radio-difuzije. Taj posao se odužio pa je tender za izbor izvođača, koji bi donio i instalirao opremu i sistem pustio u rad, raspisan tek u septembru naredne godine. Na tender se prijavilo 13 renomiranih firmi, među njima i izabrani italijanski Eurotel. Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijela je komisija koju je imenovala Delegacija EU, koja je i platila Eurotelu 1,6 miliona. Član te komisije, jedno vrijeme, bio je Drenkovski.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijela je komisija koju je imenovala Delegacija EU, koja je i platila Eurotelu 1,6 miliona

Poslije dosta problema, vijećanja i neslaganja komisija sredinom marta 2011. donosi odluku o izboru Eurotela. Ugovor sa tom kompanijom je potpisan dva i po mjeseca kasnije i Eurotel obavezan da za 270 dana isporuči, montira i pusti u rad projektom predviđenu opremu. Italijani nijesu uspjeli da sklope opremu odgovarajućeg kvaliteta koju bi prihvatili crnogorski inženjeri, pa su rokovi nekoliko puta pomjerani. Delegacija u decembru 2011. produžava rok za završetak na 15. jun 2012. Testiranja opreme koja je u međuvremenu rađena u Italiji od strane RDC-a pokazuju da oprema nije dobra i da nije kompletna. U maju 2012. Delegacija opet produžava rok za završetak posla na 540 dana, do 22. novembra 2012.

Da bi razriješila problem Delegacija sa ekipom RDC-a šalje i svog čovjeka u Italiju da vidi šta je sa opremom. Pošto Italijani, kako se ispostavilo, nijesu ništa popravili Delegacija u novembru, kad je istekao i treći rok za završetak posla, praktično suspnduje projekat. U međuvremenu užurbano traže nezavisnog eksperta koji bi procijenio ko je u pravu u sporu između Eurotelovih i inženjera RDC. Izbor ponovo pada na Drenkovskog. On procjenjuje da je oprema upotrebljiva i krajem decembra prošle godine priča o digitalizaciji se ponovo pokreće.

Delegacija je krajem februara obavijestila javnost da je oprema dovezena u Podgoricu, bez znanja Vlade i RDC i da će naredne sedmice biti utvrđen plan montaže. Sve je ostalo na tome, a u RDC su tada rekli da ne znaju ni gdje je oprema uskladištena, ako je stigla. Na kraju je iz Delegacije saopšteno da je određen supervizor koji će voditi i nadgledati projekat digitalizacije. Opet je izabran Drenkovski.

On nije želio da govori o svom učešću u projektu digitalizacije crnogorskle radio-difuzije. “Angažovan sam kao ekspert da dam stručnu pomoć. Nemam ovlašćenje da govorim za medije”, kaže Drenkovski.

On je prethodna dva dana bio u Podgorici na razgovorima sa predstavnicima Eurotela i RDC, ali ni nakon tog sastanaka nije jasno hoće li i kada oprema biti montirana.

Za projekat digitalizacije, koji treba da donese građanima bolju sliku i dostupnost novih usluga, država treba da izdvoji više od milion eura za nabavku predajnika i repetitora. Velike privatne televizije, poput TV Vijesti, su već digitalizovane, dok će TVCG za to morati da izdvoji više od pet miliona eura. Građani koji nemaju moderne TV uređaje, za opremu će morati da plate nekoliko nekoliko desetina eura.

Bonus video: