ŽPCG: Sve smo bolji, Dragojević je nezadovoljan sobom

Neispravna vozna sredstva nikada se ne uključuju u saobraćaj, a često je zadržavanje na opravci uslovljeno nedostatkom rezervnih djelova koje je veoma teško nabaviti
66 pregleda 4 komentar(a)
Voz, Foto: Arhiva "Vijesti"
Voz, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.04.2013. 16:42h

Reagujući na tekst “Kvarovi vozova postali prečesti” objavljen u jučerašnjim “Vijestima" u kojem se, na temelju analize inženjera Milisava Dragojevića, govori o tome da su se u Željezničkom prevozu prošle godine, zbog lošeg održavanja, vozovi često kvarili, ispadali iz pogona i otkazivani polasci, uprava te kompanije je saopštila da to “nije u skladu sa stvarnom situacijom i organizacijom saobraćaja putničkih vozova”.

“Objektivnu ocjenu redovitosti putničkih vozova želimo prepustiti putnicima od kojih svakodnevno dobijamo pohvale da vozovi nikada nijesu bili tačniji nego u prethodna tri mjeseca. Trend redovitosti i redovnosti vozova ima trend poboljšanja tako da je u periodu januar-april otkazano svega 12 vozova, a prosječno kašnjenje u lokalnom prevozu iznosilo je maksimalnih nepunih devet minuta prema Bijelom Polju i nepuna dva minuta na nikšićkoj pruzi”, piše u regovanju koje je potpisao izvršni direktror ŽPCG Milojica Zindović.

On tvrdi da je poboljšanje redovnosti vozova u direktnoj vezi sa ulaganjima u vozna sredstva u proteklom periodu i da je njihovim remontom “stvoren preduslov za bezbjednu i kvalitetnu organizaciju prevoza u narednom višegodišnjem periodu”. “Održavanje vozova i tekuće i investiciono ne vrši ŽP nego Održavanje željezničkih voznih sredstava i remonteri.

Neispravna vozna sredstva nikada se ne uključuju u saobraćaj, a često je zadržavanje na opravci uslovljeno nedostatkom rezervnih djelova koje je veoma teško nabaviti. Duže zadržavanje voznih sredstava na investicionim opravkama takođe je uslovljeno tenderskim procedurama, unutrašnjim problemima remontera kao i problemima vezanim za obezbjeđivanje rezervnih djelova.

Za remont svih voznih sredstava raspisivani su tenderi i na osnovu sprovedene tenderske procedure remont je povjeren TŽV-u GREDELJ na osnovu najkvalitetnije ponude”, kaže Zindović povodom Dragojevićeve tvrdnju da se broj nekih kvarova udesetostručio otkako vozove održava zagrebački Gredelj.

Zindović tvrdi da Gredelj ima reference i da remontuje lokomotive i vagone hrvatske, mađarske, italijanske, srpske i drugih željeznica iz okruženja:”Moramo naglasiti da se neodgovornom, neargumentovanom i netačnom pričom pojedinaca, vjerovatno nezadovoljnih ličnim statusom, nanosi šteta preduzeću, a time i sebi”, piše, između ostalog, u reagovanju Zindovića.

Bonus video: