Crna Gora formirala 33 grupe za pregovore sa EU

Kompletiran je uži pregovarački tim koji čine 12 osoba na čelu s glavnim pregovaračem, Aleksandrom Pejovićem.
5 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada CG
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 23.04.2013. 15:04h

Za pregovore sa Evropskom unijom Crna Gora je formirala 33 radne gupe koje okupljaju blizu 1.300 ljudi a kompletiran je uži pregovarački tim koji čine 12 osoba na čelu s glavnim pregovaračem, Aleksandrom Pejovićem.

Kolegijum za pregovore sa Evropskom unijom na čijem je čelu premijer Milo Đukanović donio je odluku o objavljivanju pregovaračkih pozicija za privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja Nauka i istraživanje i Obrazovanje i kultura.

Na sjednici Kolegijuma je zaključeno da se proces usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom odvija prema planu i da ostvareni rezultati potvrđuju unutrašnju zrelost i spremnost za dalje napredovanje prema EU.

“Članovi Kolegijuma su sumirali ostvarene rezultate i razmotrili tekuće i planirane aktivnosti u pregovaračkom procesu, s posebnim fokusom na tok izrade akcionih planova za 23. i 24. poglavlje.

Konstatovano je da se sve aktivnosti na izradi akcionih planova odvijaju planiranom dinamikom i da su pregovaračke strukture na odgovoran i profesionalan način pristupile izradi ovih dokumenata.

U tom kontekstu Kolegijum je posebno ukazao na značaj predstojećih ustavnih promjena i potrebu što skorijeg razmatranja i usvajanja u Skupštini. Na sastanku je razmatrana pregovaračka pozicija za otvaranje 20. poglavlja Preduzetništvo i industrijska politika i pozdravljen uspješno okončan posao na privremenom zatvaranju 26. poglavlja Obrazovanje i kultura”, saopšteno je iz Vlade.

Do kraja ove sedmice predstavnici Ekspertske misije EU zadužene za oblast vladavine prava održaće sastanke sa 23 državne institucije zadužene za poglavlja 23 i 24.

Bonus video: