Babuške previše zbog nestručnog poribljavanja

Sve veći broj kineskog šarana koji preotima hranu i prostor ostalim ribama u durmitorskim jezerima
1219 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 18:20h

Ono što se nekoliko posljednjih godina šuškalo, a sada postalo potpuno očigledno, jeste prisustvo jedne vrste šarana, poznatijeg kao babuška, u nekoliko durmitorskih jezera i stajaćih voda. Situacija ne bi bila zabrinjavajuća da se ne zna da se ta vrsta ribe razmnožava mnogo brže nego ostale u tim jezerima, pa ribolovci strahuju da bi se jata nekoliko vrsta pastrmki i drugih riba mogle izgubiti iz tamošnjih voda.

Vidljiva su jata te vrste ribe u Crnom, Barnom i Pošćenskom jezeru. Lako se primijete u travom obraslim plićacima udaljeni od pastrmke, potočne ili kalifornijske, zlatovčice.

Njihovo prisustvo u velikom broju izaziva revolt stanovništva i ribolovaca i strah da će doći do poremećaja u razvoju flore i faune u tim vodama o kojim se stara Nacionalni park “Durmitor”.

Ne zna se tačno ko je babušku donio pod Durmitor, ono što se zna jeste da je prije više od decenije ubačena u vode Zminičkog jezera kod Njegovuđe, kako bi, hraneći se travom, uklonila nagomilanu floru i vizuelno to jezero učinila ljepšim. Prethodni pokušaj sa ubacivanjem amura, takođe biljojeda, nije dao rezultate, jer ta riba nije preživjela prvu zimu i život pod ledenom pločom.

Odjednom je Zminičko jezero postalo meka za ribolovce, iskusne i početnike, jer se lako dolazilo do plijena, iako se niko nije pohvalio ukusnim zalogajem. Krenulo je poribljavanje babuškom lokve u Ninkovićima, potom i jedne stajaće vode u blizini sela Podgora, a onda, neznano kad, ta ribe je ubačena u neka od “Gorskih oči”.

Direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović nije negirao prisustvo babuške u ovim jezerima i smatra da situacija nije dramatična.

“Konsultovaćemo stručnjake o posljedicama njihovog prisustva u vodama o kojim se staramo i načinima kako da se ta riba eliminiše. Ono što znamo jeste da ravnoteža ribljeg fonda nije poremećena“ kazao je Pajović.

Drugačije misli predsjednik SRD “Crno jezero”, ribolovac Milan Anđelić.

“Babuška predstavlja veliku opasnost po riblji fond posebno za mladu potočnu pastrmku i zlatovčicu. Lično sam vidio brojna jata babuške u ovim vodama. Hitno treba nešto preduzimati. Konsultovati stručnjake šta treba uraditi da se ukloni, a mi ribolovci u svakom trenutku smo na raspolaganju da u tome pomognemo”, kazao je Anđelić.

Stručnjaci pak smatraju da su za ovakvo stanje u vodama ne samo na Durmitoru, nego i u cijeloj Crnoj Gori krivi ribolovci, jer se bave poribljavanjem bez konsultacija sa stručnjacima.

Direktor NP “Durmitor” nije negirao prisustvo babuške u ovim jezerima i smatra da situacija nije dramatična

Ihtiolog i redovni prefesor na PMF-u Drago Marić kaže da su se poribljavanjem crnogorskih rijeka i jezera do sada uglavnom bavili ribolovci i drugi nestručni “ljubitelji” prirode, koji su pod parolom ljubavi prema prirodi poremetili prirodnu ravnotežu i napravili haos u vodenom eko sistemu.

Marić je upozorio da je poribljavanje bez nadozora stručnjaka u ribarstvu, krivično djelo za koje sljeduje i do tri godne zatvorske kazne.

“Ribolovci na svoju ruku poribljavaju i prave štetu. Nestručno poribljavanje nije samo atak na jednu vrstu, nego atak na prirodu i ekosistem”, rekao je Marić.

Kako je istakao, riba babuška, odnosno srebrni karaš ili kinez, u Crnu Goru je dospio zahvaljujući poribljavanju Skadarskog jezera 1972. godine, koje je urađeno sa albanske strane jezera.

“U opštem smislu pod babuškom se podrazuimijevaju dvije vrste. Postoji evropski karasijus, raširen po Centralnoj Evropi, a naša babuška-karaš je došla iz Azije, odnosno iz Kine. Albanci su poribili Skadarsko jezero karašem da bi omogućili veću jezersku produkciju ribe i da bi imali veće mogućnosti ulova. Bojim se da predhodno nijesu obavili istraživanja. Babuška je šaranska vrsta, a zajedno sa drugim ribljim vstama povećava produkciju oko 30 odsto. Problem je, međutim, nastao, jer je babuška adaptibilna vrsta i uspijeva u svim uslovima, izuzev u brzim vodama. Izuzetno je prilagodljiva vrsta, hrani se svime, počev od planktona, preko mulja do sitnih živih bića, račića, školjki, pužića, glista, leptira, larvi. Čak se i sitne ribe mogu naći na njenom jelovniku. Hrani se takođe i algama. Konkurent je drugim vrstama i u pogledu plodnosti. Svake godine ona se toliko namnoži da preuzima drugoj vrsti prostor i hranu. Vjerovatno je zbog reproduktivnih moći karaš u narodu poznat pod nazivom kinez”, rekao je Marić.

Kineski karaš vrlo prilagodljiv u svim uslovima

I klen velika opasnost

Profesor Marić je rekao da nije moguće tačno kazati gdje sve ima babuške u crnogorskim vodama, jer poribljavanje bez stručnog nadzora traje više od sto godina. Kako je kazao, poribljavanje pastrmkom počelo je u doba knjaza Nikole.

“U doba knjaza Nikole, i poslije svjetskog rata, poribljavana su durmitorska jezera pastrmkom i nije se vodilo računa o posljedicama. Pastrmke su pojele sve tritone, repate vodozemce kojima su to bila prirodna staništa. Na osnovu sudija koje smo radili posljednjih 20 godina došli smo do zaključka da je poribljavanje moguće samo u Crnom i Vražijem jezeru, zbog njihove veličine, iako su i oni ranijim poribljavanjem uništeni. Naime, nalazili smo ribe velikih glava, jako mršavih tijela, jer nijesu imali dovoljno hrane. Ribolovci su napravili haos u poribljavanju. Oni su prenosili klena iz Skadarskog jezera u lokve po Katunskoj nahiji, gdje inače, poje stoku. Donosili su i američkog malog soma, a rezultat je gotov nestanak autohtonih repatih vodozemaca tritona. Klenovi su prepolovili broj velikih jestivih rakove u svim jezerima oko Nikšića, koji ima veliku tržišnu vrijednost. Skadarski klen je završio i u Pivsku akumulaciju, i sada je direktna konkurencija pastrmki. Štetu od neplanskog poribljavanja nije moguće sanirati, čak i u slučaju pojačanog izlovljavanja. Čin prenošenje bilo koje vrste iz jedne vode ili sliva u drugi je za osudu i nepravda prema prirodi. Ribolovci ne poštuju preporuke stručnjaka, a sa druge strane izostaje kontrola nadležnih službi“, tvrdi Marić.

U našim vodama samo ženke

Marić objašnjava da su babuške triploidi i sve su ženke.

“Za potrebe doktorskog rada ispitao sam oko 10.000 babuški i pronašao samo jednog mužjaka. Sva živa bića imaju paran broj hromozoma, a babuške tri garniture. One ne mogu da se ukrštaju na klasičan način, već spermatozoidi bilo koje šaranske vste vrše inicijaciju diobe ćelije i od nje nastaju samo ženke. Mužjaci babuške postoje u rijekama Srednje Azije i imaju približan odnos mužijaka i ženke, a kod nas babuške su sa “greškom”, odnosno samo ženke”, rekao je Marić.

Galerija

Bonus video: