Zakupac plaže Ploče: Mi radimo čestito, Deripaska je sporan

Nebojša Carević optužio ruskog oligarha da nije vlasnik na rtu Platamuni
516 pregleda 0 komentar(a)
Plaža Ploče, Foto: Geolocation.ws
Plaža Ploče, Foto: Geolocation.ws
Ažurirano: 23.04.2013. 16:50h

Zakupac plaže Ploče Nebojša Carević ocijenio je da kompa nija “K.P.M. Limited” ruskog oligarha Olega Deripaske, pokušava u javnosti da ostavi utisak ugroženih i državnih dušebrižnika.

Odgovorajući na optužbe zastupnika Deripaskine kompanije da nezaknito drže u zakup plažu, Carević je rekao da upravo K.P.M već duži niz godina ugrožava njega i njegovu porodicu u namjerama realizacije investicija shodno ugovorima sklopljenim 2002. i 2003. godine sa JP “Morsko dobro”, odnosno državom.

“Cinično je zahtjevati od nadležnih da se na javni tender daje nešto što je neko iz ničega, tačnije od prave pustinje, bez puta, struje, vode, na otvorenom moru, na nepristupačnom dijelu morske obale, značajnim investicionim ulaganjima oplemenio i stvorio prepoznatljiv brend, što je danas zasigurno plaža Ploče, a sve u skladu sa validnom dokumentacijom.

Gospoda iz K.P.M. Limited je kupovinom svojih parcela kupila i zemljište od oko četiri kilometra dužine neposredno uz obalu, pa se postavlja pitanje kako to da im baš 400 metara uređene obale predstavlja problem za realizaciju njihovih planova, a da pri tome nisu uložili niti jedan euro za uređenje preostalih 3,6 km morske obale od rta Jaz do rta Platamuni“, istakao je Carević.

On je ocijenio da je Ugovor o kupovini kompleksa zemljišta po više osnova sporan, jer ne postoji saglasnost Vlade o tom pravnom poslu, prodat je i javni nekategorisani put, a sporna je i prodaja zemljišta u zoni morskog dobra zbog čega ne mogu osporavati njihovo pravo zakupa.Carević je kazao da su pripremili kontra-tužbu, kojom traže ništavnost ugovora i ovog pravnog posla.

Kotorski odbornici pomogli, pa pošli u penziju

Carević je ocijenio da je nevjerovatno da se tako „renomirana“ kompanija i njen vlasnik Oleg Deripaska ponaša kao nesavjesan kupac, koji bez prethodnih provjera u državnom katastru, opštinskom urbanizmu i stanja na terenu kupuje nepokretnosti koja se mjeri milionskim iznosima.

“To nas nedvosmisleno navodi na zaključak da je ovaj posao zaključen protivpravno, iza kulisa uz presudnu pomoć odbornika i samog vrha tadašnje kotorske vlasti. Ovu tezu potkrepljuju činjenice da nakon obavljene prodaje državne, a ne opštinske imovine vrh kotorske vlasti i pojedini odbornici kotorske opšine napuštaju političku scenu i odlaze u političku penziju uživajući u plodovima svog „društveno-političkog rada“ i rada na „dobrobiti“ svih građana na teritoriji Opštine Kotor”, kazao je Carević.

Bonus video: