Studenti radikalizuju protest: Neće iz učionice dok im ne ispune zahtjeve

Došli bi i ostali, ukupno ih ima oko 180, ali im to uslovi u kojima bojkotuju ne dozvoljavaju, jer je u učionici jedva stalo i njih stotinak
16 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2013. 17:17h

Studenti psihologije sa Filozofskog fakulteta iz Nikšića, koji su prošle srijede počeli bojkot nastave, danas su “zauzeli” učionicu u kojoj bi trebalo da imaju predavanja i u njoj namjeravaju da danonoćno borave sve dok se njihovi zahtjevi ne riješe.

„Tražimo da se nadoknade izgubljeni časovi i da se semestar regularno privede kraju, a da se nakon toga održe kolokvijumi i ispiti. Pošto su naši razgovori sa upravom fakulteta bili bezuspješni, učionicu nećemo napustiti sve dok odgovor ne dobijemo od rektora“, kazala je Aleksandra Albijanić, predstavnica studenata psihologije.

Danas je u učionici bilo oko stotinu studenata sa sve četiri godine. Prema njihovim riječima, došli bi i ostali, ukupno ih ima oko 180, ali im to uslovi u kojima bojkotuju ne dozvoljavaju, jer je u učionici jedva stalo i njih stotinak.

„Gostujući profesori su prethodnih godina dolazili dva puta mjesečno, a sada samo jednom, a imamo profesora koji nam još nijesu dolazili od kada je počeo semestar, tako da su studenti pojedine predmete slušali svega nekoliko sati. Ne zamjeramo ništa profesorima, jer uprava je ta koja studentima treba da obezbijedi redovno školovanje“, kazala je Albijanić.

Razlog neredovnih predavanja su, prema riječima studenata, neisplaćeni honorari. Profesorima se, kako je ranije izjavio prodekan za nastavu dr Goran Barović, duguju honorari od januara što, za tri mjeseca, iznosi oko 15.000 eura.

Radovan Pejović, student treće godine, kazao je da je bojkot i „zatvaranje“ u učionicu samo iskazivanje nagomilanog nezadovoljstva.

Jelena Šofranac, studentkinja četvrte godine, je kazala da se do kraja semestra stiglo „neslavno“ iako oni već dva mjeseca upozoravaju upravu fakulteta na probleme koje imaju.

„Prethodna dva mjeseca pokušavali smo da mirnim putem dođemo do toga da se ovaj semestar regularno privede kraju. Nijesmo naišli na razumijevanje i došli smo dovde. Trodnevnim bojkotom smo željeli da ukažemo na situaciju na ovom odsjeku i da damo šansu da se blagovremeno reaguje. Kako nam to nije pošlo za rukom i nijesmo dobili nijedan konkretan odgovor od nadležnih institucija riješili smo se na ovaj korak i nadamo se da ćemo sada biti ’vidljiviji’ i da će nadležni reagovati“, poručila je Šofranac.

Prema njenim riječima, kvalitet nastave u proteklim godinama je bio „prilično zadovaljavajući“.

„To se ove godine značajno promijenilo. Broj sati na predavanjima se smanjio, a pojedini profesori su kazali da neće dolaziti ni jednom mjesečno nego rjeđe, a već imamo nagovještaje da se ni završni ispiti neće moći održati što je i logično, ako znamo da nijesmo ni imali predavanja“, kazala je Šofranac.

Studenti psihologije pristaju da im se semestar ne završi 17. maja, kako je to predviđeno, već da traje čak i mjesec duže samo da se nadoknade izgubljeni časovi.

„Vijesti“ su pokušale da saznaju šta o novonastaloj situaciji misli uprava, ali danas na fakultetu nije bilo ni dekana ni prodekana.

Nedavno je na Filozofskom fakultetu urađena unutrašnja revizija kojom je ustanovljeno da fakultet na ime neizmirenih poreza i doprinosa duguje 726.000 eura.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore je na posljednjoj sjednici odlučio da rektor Predrag Miranović odluči koji će model prinudnog upravljanja uvesti na pomenutom fakultetu. Većina članova Upravnog odbora bila je za to da se, kao što je to bio slučaj sa Pravnim i Arhitektonskim fakultetom, uvede prinudna uprava.

Simunović: I studenti i profesori su u pravu

Šef odsjeka, prof. dr Milorad Simunović, i jedini „domaći“ profesor, ne računajući asistente, obišao je studente i razgovarao sa njima.

„Našli smo se u jednom vanrednom stanju i nadamo se da ono neće dugo potrajati. Ja kao profesor nijesam u štrajku, ali razumijem ovaj štrajk i motive koji su doveli do njega. Studenti su u pravu, jer traže regularan semestar i nadoknađivanje onoga što je propušteno. I profesori su u pravu, jer traže nadoknade za svoj rad. Teško da iko više može biti u pravu.

Semestar je ugrožen i ovaj protest razumijem kao poruku višim instancama, prije svega onima koje drže finansije, da povuku neki konstruktivan potez da se stvari poprave“, kazao je Simunović. On je dodao da ovaj problem ne postoji od juče, da se razvijao i kako je „vrijeme teklo postajao je složeniji i vidljiviji i teži za rješavanje“.

Rektor „ne bježi od duga”

Rektor Miranović je kazao „Vijestima“ da su nesporna dugovanja profesorima za honorar, ali da se nekim profesorima iz Beograda, sa drugih studijskih programa, duguje mnogo više nego profesorima psihologije. Kazao je da „ne bježe od duga“ i da traže način da što prije bude isplaćen.

„Za iduću studijsku godinu, da ne bi Filozofski fakultet i Univerzitet Crne Gore dolazili u neprijatnu situaciju, tražićemo da se jasno naznači način pokrivanja troškova tog studijskog programa - ili je to državni budžet, ili su to školarine studenata. Ako ni jedno ni drugo nije moguće, onda ne vidim razloga da unaprijed svjesno ulazimo u situaciju da ponovo upisujemo studente, a da ne možemo da pokrijemo troškove realizacije nastave”, kazao je Miranović.

Što se nadoknade časova tiče rektor smatra da “ako profesor nije došao na nastavu u nekom mjesecu, a dobiće honorar za taj mjesec, da bi bilo korektno da te časove za koje je bio plaćen, održi i da, u dogovoru sa upravom fakulteta, organizuje naknadnu nastavu”.

Galerija

Bonus video: