Park šuma Trebjesa bogatija za 600 sadnica bora

Park šuma Trebjesa, koja zauzima 156 hektara, 2000. godine stavljena pod zaštitu kao poseban prirodni predio
94 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2013. 20:33h

U okviru kampanje "Mjesec planete Zemlje" Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovalo je akciju pošumljavanja park šume Trebjesa. Tom prilikom nikšićki ekolozi posadili su 600 sadnica crnog i bijelog bora.

Nataša Karadžić, iz DMEN-a, kazala je da se akcija organizuje u okviru projekta „Za ljepši Nikšić“, a da su je, pored resornog ministarstva i lokalne uprave podržali Sekretarijat za uređenje prostora i životne sredine, brojne NVO, izviđači, učenici i preduzeća. Akciji su se priključi i reakreativci kojima je Trebjesa pri srcu.

"U Trebjesi se nalazi više od 200 zeljastih i 40 drvenastih biljaka. Dosadašnjim istraživanjima je utvrđeno postojanje endemičnih vrsta, a neke od njih imaju i karakter vrsta od međunarodnog značaja. Trebjesa je i stanište značajnog broja životinjskih vrsta od kojih su mnoge na evropskim i svjetskim ’Crvenim listama’ za koje su utvrđene i kategorije ugroženosti", kazao je, govoreći o značaju Trebjese predsjednik DMEN-a Miodrag Karadžić.

Foto: Ivan Petrušić

On je podsjetio da je park šuma Trebjesa, koja zauzima 156 hektara, 2000. godine stavljena pod zaštitu kao poseban prirodni predio. Karadžić je kazao da akcija pošumljavanja nije i završetak „druženja“ ekologa i Trebjese.

"Planirali smo pravljenje i postavljanje klupa duž šetnih staza i na vidikovcima, pravljenje i postavljanje kućica za ptice i postavljanje informativnih tabli sa porukama o značaju zaštite ovog lokaliteta", najavio je Karadžić.

Foto: Ivan Petrušić

I Društvo prijatelja Trebjese, koje je učestvovalo u akciji, prema riječima Lula Kasalice namjerava da se ovog proljeća bavi najpoznatijim i najomiljenijim izletištem Nikšićana. Pored akcija pošumljavanja i čišćenja planiraju postavljanje novih klupa, putokaza, uređenje staza, opravku postojećeg i stavljanje novog mobilijara.

Pomoćnica ministra za životnu sredinu Ivana Vojinović kazala je da je Društvo mladih ekologa Nikšić jedna od najstarijih NVO u Crnoj Gori koja se bavi pitanjima zaštite životne sredine i da su jedni od pokretača ekološkog aktivizma.

„Mi u ministarstvu posebno cijenimo što NVO na teritoriji lokalnih samouprava iz kojih dolaze čine dosta da se ekološki duh lokalnog stanovništva uzdigne na jedan veći nivo kako bi svi zajednički uticali na zaštitu i unapređenje životne sredine i sprečavanje dalje degradacije prirodnih resursa“, kazala je Vojinović.

Ona je kazala da teritoriju Crne Gore 60 odsto čine šume od čega su 45 odsto prirodne i da u resornom ministarstvu čine maksimalne napore da se očuva vrijednost šumskog ekosistema.

Foto: Ivan Petrušić

Prema njenim riječima dobro je što se Crna Gora, koja je veoma bogata diverzitetom, kako u kvantitativnom tako i u kvalitativnom pogledu, i dalje može pohvaliti stepenom očuvanosti flore i faune a posebno raznolikošću ekosistema, što je svrstava u jednu od najbogatijih zemalja Evrope i svijeta.

„Oko deset odsto teritorije Crne Gore je zaštićeno sa pet nacionalnih parkova, a do kraja tekuće godine imaćemo i prva dva regionalna parka – Piva i Komovi, što će itekako uticati na širenje mreže zaštićenih dobara“, istakla je pomoćnica ministra i dodala da će tivatska Solila uskoro postati drugim Ramsar područjem u Crnoj Gori, pored Skadarskog jezera.

Predrag Radulović, menadžer nikšićke Pivare, podsjetio je da je projekat „Za ljepši Nikšić“ finansijski podržala njiegova firma sa 10.000 eura.

„Pivara je bila pokretač mnogih ovakvih i sličnih akcija, a tako će biti i ubuduće. Drago nam je da projekat Društva mladih ekologa je obuhvatio i akciju pošumljavanja Trebjese a mi ćemo i ubuduće nastaviti da pomažemo akcije koje imaju za cilj očuvanje i poboljšanje životne sredine“, kazao je Radulović.

DMEN je, u sklopu kampanje „Mjesec planete Zemlje“, organizovao i akciju pošumljavanja dvorišta Osnovne škole „Radoje Čizmović“ u Ozrinićima, a sjutra će uređivati dvorišta vrtića „Kosovka djevojka“ i škole „Jagoš Kontić“ u Straševini.

Oni će, zajedno sa učenicima, nastavnicima i roditeljima škole „Olga Golović“ organizovati akciju čišćenja i pošumljavanja dvorišta pomenute škole, a članovi njihove dramske sekcije izvešće predstavu „Šumski zbor“.

Galerija

Bonus video: