Danilovgrad: Rekonstruišu trg od 2008, a on u sve gorem stanju

Uprkos činjenici da je trg u samom centru grada, stanje u kojem se nalazi već godinama, kao da ne dotiče one koji bi trebalo da vode računa o uređenju prostora
169 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2013. 14:18h

Od dugo najavljivane rekonstrukcije Trga golootočkih žrtava u Danilovgradu još nema ništa, a prema svemu sudeći, neće ni početi uskoro.

Porušeno stepenište, polomljene kamene ploče sada su parking za nekoliko kamiona, automobila, kamp prikolica, a odnedavno i mjesto na kom je smješten zabavni park.

Prvi čovjek danilovgradske Opštine Branislav Đuranović u oktobru 2008. godine kazao je da će prvi poslovi na uređenju trga početi do kraja te, ili početkom naredne godine.

Ipak, uprkos činjenici da je trg u samom centru grada, stanje u kojem se nalazi već godinama, kao da ne dotiče one koji bi trebalo da vode računa o uređenju prostora.

Pločnici su izlomljeni, stepenište je u katastrofalnom stanju, česma na trgu i fontana su zapušteni, a čitavom širinom dijela trga iznad fontane, napravila se pukotina.

Đuranović je 2008, ali i nebrojeno puta nakon toga najavio da će trg sa poslovnim prostorom i garažama, biti jedinstven u Crnoj Gori, pojašnjavajući da će taj projekat koštati oko 5,5 miliona eura.

Konkurs za idejno rješenje novog trga raspisan je u maju 2007, godinu prije nego je Đuranović obećao početak radova. Kompjuterska animacija novog trga bila je gotova u avgustu iste godine i na njoj trg izgleda kao iz Đuranovićeve priče.

Poslovni prostori, podzemne garaže, savremene fontane. Jedinstveno u Crnoj Gori.

“Vijesti” su i ranije, nekoliko puta pisale, da se od Đuranovićeve najave obistinilo jedino da je trg jedinstven u Crnoj Gori, ali po lošem stanju u kom se nalazi.

Kamp prikolice i mehanizacija zabavnog parka dodatno će oštetiti trg

Prema višegodišnjem investicionom planu za period 2010 - 2014. izgradnja trga planirana je kroz program javno-privatnog partnerstva.

Iako se godinama, obično tokom promotivnih kampanja, ili proslava Dana opštine, dičio projektom novog trga, od Đuranovića nije bilo moguće dobiti odgovore na pitanja zašto rekonstrukcija trga nije počela i da li se odustalo od te ideje i ako nije, kada će radovi početi.

Predsjednik svih građana Danilovgrada, danima, kao što to radi u protekle gotovo dvije godine, nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Od zabavnog parka, koji će zbog kamiona, kamp prikolica i mehanizacije, vjerovatno dodatno oštetiti ionako razrušeni trg, korist će imati vlasnici ringlšpila, ali i mališani Danilovgrada koji će se tu razonoditi.

Ipak, postavlja se pitanje zašto nadležni iz lokalne uprave, nijesu pronašli lokaciju na kojoj bi se napravilo manje štete.

Galerija

Bonus video: